Volgend jaar flink minder dan 1 miljard euro naar woningbouw
DEN HAAG (ANP) - Volgend jaar gaat niet 1 miljard, maar zo'n 317 miljoen euro extra naar woningbouw. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om tot en met 2029 in totaal 5 miljard euro te investeren in nieuwe woningen. Naar verwachting wordt dat totaalbedrag wel gehaald, maar niet zo snel als gepland. Zo'n 700 miljoen euro wordt volgens een woordvoerder pas in 2030 uitgegeven.
Van de 317 miljoen euro die volgend jaar is begroot, gaat 180 miljoen naar grootschalige woningbouwgebieden zoals het stationsgebied van Nijmegen en het Suikerterrein in Groningen. Het kabinet wil meer plekken in Nederland aanwijzen waar duizenden nieuwe woningen kunnen komen. Zo'n 100 miljoen euro gaat jaarlijks naar een "woningbouwimpuls" om projecten te helpen die anders niet van de grond komen.
Vanaf 2026 besteedt het kabinet ook jaarlijks honderden miljoenen aan zogeheten "realisatiestimulans", waarbij gemeenten per woning een vast bedrag krijgen. Dat geld moet gaan naar sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en betaalbare koopwoningen. Volgens het regeerprogramma vervangt het geld deels andere potjes waar gemeenten al geld uit kregen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Samenwerkende hulporganisaties openen Giro555 voor "alle slachtoffers van het escalerende geweld in het Midden-Oosten", zo wordt gemeld in een persbericht. Volgens de organisaties hebben honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië dringend humanitaire hulp nodig om te overleven.
19 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Ze wist al enkele maanden dat ze het zou worden, maar donderdag gaat Carola Schouten officieel aan het werk als burgemeester van Rotterdam. Donderdagmiddag zal de gemeenteraad haar installeren als eerste burger van de stad voor een periode van zes jaar. Het is de eerste keer dat Rotterdam een vrouw krijgt als burgemeester.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De meeste gerechtsdeurwaarders (81 procent) hebben het afgelopen jaar minstens één keer te maken gehad met agressie. Dat meldt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) op basis van een representatief onderzoek van bureau Ipsos I&O.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Zuiderzeeweg in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een motorrijder omgekomen nadat die van de weg was geraakt. De politie achtervolgde de bestuurder "mogelijk" kort voor het dodelijke ongeval, zegt een woordvoerster van de politie.
1 uur geledenZEIST (ANP) - De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. "De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen", zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden, vindt een coalitie van natuurorganisaties en brancheorganisaties als Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Ze roepen samen de overheid op om de combinatie van energie-opwekking en natuur tot regel te maken. Energieparken waarin ook maatregelen worden genomen om de natuur te versterken, kunnen volgens de organisaties rekenen op meer steun van de omgeving.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "geen principe van onwil" van het kabinet dat het niet aan de slag gaat met een motie van de Tweede Kamer waarin wordt gevraagd om leden van het Koninklijk Huis inkomstenbelasting te laten betalen. Minister-president Dick Schoof zegt meer duidelijkheid van de Kamer te willen voordat dit "superingewikkelde traject" wordt ingezet.
8 uur geleden