Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Volendamse vrouw (81) krijgt 2 jaar cel voor moordpoging op buren

Volendamse vrouw (81) krijgt 2 jaar cel voor moordpoging op buren

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft een 81-jarige vrouw uit Volendam twee jaar cel opgelegd voor een poging tot moord op haar buren. De vrouw stichtte op 10 april vorig jaar brand in de woning van haar buren, die eveneens op leeftijd zijn. Het paar wist zich het vege lijf te redden door uit een raam op de eerste verdieping te klimmen.

De verdachte en haar buren hadden al jaren een moeizame verstandhouding, waarbij het meer dan eens tot confrontaties is gekomen. In april ging het om geluidsoverlast, die de vrouw op zeker moment te veel werd. Op de bewuste dag stichtte ze via de brievenbus brand in de betreffende woning, terwijl ze wist dat haar buren op dat moment waarschijnlijk nog lagen te slapen.

Volgens de rechtbank is het aan een rookmelder en kordaat optreden van omstanders en de slachtoffers zelf te danken dat er geen doden zijn gevallen. De vrouw zelf is na de brandstichting naar haar eigen huis gegaan en heeft zich niet om de slachtoffers bekommerd. Zij heeft verklaard dat ze in een vlaag van verstandsverbijstering heeft gehandeld.

In de fik

Camerabeelden spreken die lezing tegen, meent de rechter. Op de beelden oogt de vrouw "rustig en gedecideerd". Tegen een voorbijganger, die getuige was van de brandstichting, zei ze: "Ja, ik ben er helemaal klaar mee, ze maken de hele nacht drukte, ik steek het in de fik." Dat wijst volgens de rechtbank op een vooropgezet plan. Daarmee heeft de vrouw zich niet alleen schuldig gemaakt aan brandstichting, maar ook aan poging tot moord.

De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat zij de schuld grotendeels buiten zichzelf blijft leggen, ondanks haar spijtbetuigingen. Bij het bepalen van de straf hield de rechter onder meer rekening met de hoge leeftijd van de verdachte. Zij had een blanco strafblad. In afwachting van haar proces is de vrouw eerder op vrije voeten gesteld. De rechter wees een eis van het Openbaar Ministerie om haar direct weer vast te zetten af. De vrouw kan daarom ook een eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

7 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

9 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

11 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

11 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

13 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

14 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

15 uur geleden