Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vol ov door winterweer voelt onveilig vanwege coronavirus'

'Vol ov door winterweer voelt onveilig vanwege coronavirus'

DEN HAAG (ANP) - Volle bussen en treinen door het winterweer voelen volgens reizigersvereniging Rover erg onveilig, vanwege het coronavirus. Door het winterweer wordt er woensdag door veel ov-bedrijven nog geen volledige dienstregeling gedraaid en worden er vaak kortere treinen ingezet. De vereniging krijgt uit het hele land meldingen over de drukte.

De reizigersorganisatie heeft de NS om opheldering gevraagd over de inzet van korte treinen. Een NS-woordvoerder zei eerder al dat niet alle treinen kunnen rijden vanwege het winterweer. "Alle treinstellen die kunnen rijden, gebruiken wij ook", aldus de woordvoerder. "Sommige treinstellen kunnen we niet gebruiken omdat er wisselstoringen bij de opstelplaatsen zijn door het winterse weer, en niet alle onderhoudsbedrijven waar nog treinstellen staan zijn goed bereikbaar door het weer."

Rover wil dat er meer duidelijkheid komt over hoe de rest van de week eruit gaat zien voor de reizigers. "Het wordt hoog tijd de reiziger perspectief te bieden, die kan dan beter een afweging maken of hij of zij de reis kan uitstellen", aldus Rover-directeur Freek Bos. Ook wil Rover dat onderzocht wordt hoe in de toekomst sneller weer kan worden opgestart na bijvoorbeeld een zware storm.

Strikt noodzakelijk reizen

Een oplossing die de vereniging aandraagt om meer reizigers te kunnen vervoeren, is het inzetten van touringcars, daar wordt nu niet mee gereden vanwege de coronamaatregelen. Bos denkt dat de touringcaroperators graag bijspringen.

De NS zegt dat het niet de bedoeling is dat mensen zomaar de trein nemen. "Vanwege de coronamaatregelen moeten mensen alleen de trein nemen als dat strikt noodzakelijk is. Dan kunnen de mensen die echt moeten reizen, gewoon veilig met de trein."

Door de drukte kunnen reizigers niet overal 1,5 meter afstand van elkaar houden. "In het ov-protocol van de overheid staat dat dit niet verplicht is in het openbaar vervoer, omdat het soms niet mogelijk is vanwege de drukte", aldus de NS-woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Dordrecht zet aangifte tegen 'lek' van Chemours-schikking door

DORDRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Dordrecht ziet "geen enkele reden" om iets te doen aan de aangifte die is gedaan tegen Ruben Schilt, tot voor kort commissielid van de PvdA. Schilt schond de geheimhoudingsplicht door de notulen van een besloten raadsvergadering over een schikkingsvoorstel in de zaak-Chemours door te sturen naar het tv-programma Zembla. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht deed daarvan aangifte.

27 minuten geleden
Rotterdamse campagne moet drugsgebruikers bewust maken van impact

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam is maandag gestart met een campagne om drugsgebruikers naar eigen zeggen bewust te maken van hun impact op de criminaliteit in de stad. Volgens de stad associƫren drugsgebruikers zich niet zo snel met drugscriminaliteit, "toch dragen zij hier wel degelijk aan bij", aldus de gemeente.

2 uur geleden
Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

6 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

6 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

7 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

7 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

10 uur geleden