Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf Hekendorp (Utrecht)

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf Hekendorp (Utrecht)

HEKENDORP (ANP) - In het Utrechtse Hekendorp is bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het leghennenbedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het gaat waarschijnlijk om een zogenoemde hoogpathogene variant, wat betekent dat het griepvirus tot ernstige ziekte of overlijden van vogels leidt. In een gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt één ander pluimveebedrijf. Dat wordt nu onderzocht op vogelgriep.

In de tien kilometerzone rondom de onderneming liggen verder nog tien andere pluimveebedrijven. In deze zone geldt per direct een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Ophokplicht

Sinds 22 oktober geldt een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, nadat in Kockengen (Utrecht) hoogpathogene vogelgriep was aangetroffen bij wilde knobbelzwanen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Na het aantreffen van de hoogpathogene vogelgriep bij de wilde knobbelzwanen is het virus ook vastgesteld ook bij verschillende pluimveebedrijven in Nederland, die vervolgens moesten worden geruimd. Zaterdag meldde het ministerie van LNV nog dat het raak was in het Friese Witmarsum op een bedrijf met 90.000 vleeskuikens.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Ton Tol 1 week geleden
wvberend: Heb je ook nog een oplossing bedacht ? Trekvogels doen hun normale natuurlijke ding, zoals ze dat al vele honderdduizenden eeuwen doen. Vele honderdduizenden kippen in hokken houden is iets van de laatste tweehonderd jaar ongeveer hé.
wvberend 1 week geleden
Komt door al die natuur reservaten voor de trekvogels in Nederland en die vogels brengen het virus in ons land en dat is bekent en dit gaat gewoon door, en de pluimvee houder moet dan zijn beesten maar ruimen ??

Meer uit Binnenland

Aantal mensen in de bijstand blijft stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering krijgt, blijft stijgen. Eind september 2020 kregen 423.000 mensen een uitkering en dat zijn er bijna zevenduizend meer dan een jaar eerder. Het aantal bijstandsontvangers is in alle leeftijdsgroepen omhoog gegaan, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

32 minuten geleden
Drankgebruik onder jongeren tussen 2015 en 2019 onveranderd

DEN HAAG (ANP) - Het aantal jongeren tussen 12 en 25 jaar dat weleens alcohol heeft gedronken, is niet wezenlijk veranderd in de periode van 2015 tot en met 2019. Dat geldt voor jongeren van 12 tot 18 jaar, maar ook voor de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar). Vorig jaar had 61 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar weleens alcohol gedronken. Dat staat in het jaarrapport van de Landelijke Jeugdmonitor van het CBS.

36 minuten geleden
Burgemeester Roosendaal: broze sociale structuur in gemeenten

HILVERSUM (ANP) - Na een week van rellen en vuurwerkoverlast door jongeren in verschillende plaatsen zoals Urk, Arnhem en Roosendaal, doet de burgemeester van de laatste stad een oproep aan politiek Den Haag: heb oog voor de broze sociale structuur in verschillende middelgrote gemeenten in het land.

2 uur geleden
Kabinet: nooit verzoek gehad om Black Friday te verbieden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft nooit het verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP, na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover.

5 uur geleden
'Toestroom Belgische bezoekers speelt rol in drukte'

ARNHEM (ANP) - De toestroom van Belgische bezoekers speelde dit weekend een rol in de drukte bij steden en winkelcentra in het zuiden van het land. Dat stelt het Veiligheidsberaad zondag in een verklaring over de drukte in winkelgebieden.

6 uur geleden
Eerste officiële vorst van het najaar: -0,2 graden in De Bilt

DE BILT (ANP) - De eerste officiële vorst van dit najaar is een feit. In De Bilt koelde het aan het begin van de avond af naar -0,2 graden, meldt Weeronline.

6 uur geleden
Vuurwerkbom huis burgemeester Woensdrecht mogelijk bewuste actie

HOOGERHEIDE (ANP) - De politie houdt er rekening mee dat de vuurwerkbom die bij het huis van de burgemeester van de gemeente Woensdrecht is ontploft, daadwerkelijk gericht was tegen de burgemeester. Het huis van burgemeester Steven Adriaansen in Hoogerheide (N-B) werd zondagochtend in alle vroegte beschadigd door de bom. Niemand raakte gewond, Adriaansen toonde zich verbijsterd. Zondag aan het eind van de middag was nog niemand aangehouden in de zaak, zo meldt een politiewoordvoerder.

7 uur geleden