Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vogelgriep slaat toe onder kokmeeuwen

Vogelgriep slaat toe onder kokmeeuwen

UTRECHT/NIJMEGEN (ANP) - Dutch Wildlife and Health Centre (DWHC) en Sovon Vogelonderzoek waarschuwen dat er vogelgriep rondwaart onder kokmeeuwen. Sinds de laatste week van januari loopt het aantal meldingen van dode of zieke vogels op, aldus de organisaties. Omdat de vogels zich vanaf maart in grote groepen gaan verzamelen bij broedkolonies en op slaapplekken moeten terreinbeheerders erg alert zijn, zo adviseren DWHC en Sovon.

In Nederland is vogelgriep al bevestigd bij vijf dode kokmeeuwen in Rotterdam en omgeving en in Ermelo op de Veluwe. Dode vogels uit onder andere Flevoland, Limburg, Overijssel en Utrecht worden nog onderzocht, maar lijken ook bezweken aan de ziekte. Ook in Frankrijk, België en Duitsland zijn groepen meeuwen besmet. In Frankrijk was tijdens het broedseizoen vorig jaar al sprake van een grote uitbraak. In Nederland was het toen minder erg, aldus DWHC.

Kokmeeuwen zijn talrijk in Nederland en komen in het hele land voor. De vogels slapen op eilandjes in moeras en open water, waar ze ook broedkolonies vestigen. Daar zitten ze met heel veel vogels dicht bij elkaar. Volgens DWHC zijn er aanwijzingen dat het opruimen van karkassen helpt om het effect van een vogelgriepuitbraak te dempen. DWHC en Sovon vragen dringend om de vondst van dode of zieke vogels door te geven via de websites van de organisaties.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

4 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

6 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

7 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

8 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

9 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

9 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

9 uur geleden