
Vogelgriep op bedrijf Lunteren, 55.000 leghennen afgemaakt
LUNTEREN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Lunteren is vogelgriep vastgesteld. De ongeveer 55.000 leghennen op de locatie worden afgemaakt om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag. Ook zes andere pluimveebedrijven die in een zone van een kilometer liggen worden uit voorzorg geruimd. Om hoeveel dieren het hier gaat, heeft het ministerie volgens een woordvoerder nog geen beeld van.
Binnen drie kilometer van het getroffen bedrijf bevinden zich 47 andere pluimveebedrijven. De komende veertien dagen wordt daar "intensief gemonitord" op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.
Donderdag werd nog bekendgemaakt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de strijd tegen vogelgriep in een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels heeft afgemaakt. Dat maakt het huidige vogelgriepjaar volgens de NVWA het dodelijkste sinds de epidemie van 2003, toen op 255 locaties ruim 30 miljoen dieren werden geruimd.
Tot donderdag stond het aantal op 5,5 miljoen, maar donderdag werd ook een nieuwe besmetting gemeld op een bedrijf in Heythuysen (Limburg). Daar is vogelgriep geconstateerd bij een bedrijf met 300.000 leghennen, volgens de NVWA de grootste besmetting tot nu toe.
Minister Piet Adema laat in een reactie weten "dit verschrikkelijk" te vinden. "Deze maatregelen hebben een enorme impact - in de eerste plaats natuurlijk voor de dieren, en zeker niet in de laatste plaats voor hun houders. De vogelgriepsituatie is onhoudbaar. Het onbevredigende maar eerlijke verhaal is dat er geen simpele oplossing bestaat." Adema zegt dat de aanpak van vogelgriep zijn aandacht heeft. "Zo werk ik aan een intensiveringsplan, waaronder het versneld mogelijk maken van vaccinatie."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
2 uur geledenLEIDEN (ANP) - Veel studentes op universiteiten worden daar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo'n 52 procent van hen zegt dat in de afgelopen twaalf maanden te hebben meegemaakt. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om bijvoorbeeld vieze opmerkingen. Sommigen zijn online lastiggevallen.
3 uur geledenZWOLLE (ANP) - In Zwolle wordt vrijdagavond tijdens koningsnacht een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de onverwacht overleden topchef Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in die stad. Dat laat de lokale bestuurder van Koninklijke Horeca Nederland weten. "Het is een icoon dat je als stad verliest. Daar mag je best even bij stilstaan", zegt de Zwolse horecavoorzitter Dennis Kaatman.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het geld dat asielzoekers onterecht hebben gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor taxiritten moet worden teruggevorderd als het aan asielminister Marjolein Faber (PVV) ligt. Maar ze wil eerst uitzoeken of en hoe dat mogelijk is en probeert de Tweede Kamer daarover voor de zomer te informeren, liet de bewindsvrouw weten tijdens een debat.
4 uur geledenMAASHORST (ANP) - Het is "het meest aannemelijk" dat de kunstwerken die de gemeente Maashorst kwijt is, met het grofvuil zijn meegegeven. Onder de vermiste stukken is een zeefdruk van kunstenaar Andy Warhol met een portret van prinses Beatrix. De gemeente liet er een onafhankelijk bureau onderzoek naar doen. De gemeente verwacht niet dat de kunstwerken ooit nog terugkomen en het college van burgemeester en wethouders betreurt dat.
5 uur geleden