Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vogelgriep komt mogelijk via luchtopeningen de stal in

Vogelgriep komt mogelijk via luchtopeningen de stal in

WAGENINGEN (ANP) - Via luchtopeningen in stallen kan het vogelgriepvirus een boerderij binnendringen, ook al houdt een pluimveehouder zich aan de ophokplicht. Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht komen tot die conclusie na onderzoek.

Kippen en ander pluimvee kunnen besmet raken met het vogelgriepvirus als het direct of indirect in contact komt met poep van besmette wilde vogels of ander besmet pluimvee. Omdat het vogelgriepvirus flink huishoudt in Europa en al miljoenen vogels zijn afgemaakt, geldt een ophokplicht. Dat voorkomt het directe contact tussen pluimvee in een stal en besmette dieren. "Hoe het pluimvee ondanks bioveiligheidsmaatregelen van de pluimveehouder en de ophokplicht toch in enkele gevallen besmet raakt, is onduidelijk", aldus de universiteit in Wageningen.

Een manier kan zijn: via de systemen die de lucht in een stal verversen. Stukjes spinnenweb, plastic, papier of insecten komen via die weg een stal in en kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers, waaronder de vogelgriep. De onderzoekers plaatsten netten rond de luchtinlaten in stallen om te kijken wat er zoal binnenkomt.

Introductieroute

De onderzoekers vonden geen uitwerpselen of veertjes van wilde vogels, maar wel materiaal van insecten en planten. "Tijdens een incidentele storm met harde wind kunnen grote hoeveelheden materiaal via de luchtinlaten aan de windgerichte zijde in de stal terechtkomen." Hoewel de onderzoekers geen vogelgriep in het materiaal aantroffen, adviseren ze pluimveehouders wel "de potentiële risico’s van deze introductieroute via de luchtinlaat zoveel mogelijk te beperken".

Hoe dat te doen moet nog verder onderzocht worden. Een methode zou het plaatsen van een laser kunnen zijn, waarmee de omgeving van de stal onaantrekkelijk wordt gemaakt voor wilde vogels.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

5 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

5 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

5 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

6 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

7 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

7 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

7 uur geleden