Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vogelgriep komt mogelijk via luchtopeningen de stal in

Vogelgriep komt mogelijk via luchtopeningen de stal in

WAGENINGEN (ANP) - Via luchtopeningen in stallen kan het vogelgriepvirus een boerderij binnendringen, ook al houdt een pluimveehouder zich aan de ophokplicht. Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht komen tot die conclusie na onderzoek.

Kippen en ander pluimvee kunnen besmet raken met het vogelgriepvirus als het direct of indirect in contact komt met poep van besmette wilde vogels of ander besmet pluimvee. Omdat het vogelgriepvirus flink huishoudt in Europa en al miljoenen vogels zijn afgemaakt, geldt een ophokplicht. Dat voorkomt het directe contact tussen pluimvee in een stal en besmette dieren. "Hoe het pluimvee ondanks bioveiligheidsmaatregelen van de pluimveehouder en de ophokplicht toch in enkele gevallen besmet raakt, is onduidelijk", aldus de universiteit in Wageningen.

Een manier kan zijn: via de systemen die de lucht in een stal verversen. Stukjes spinnenweb, plastic, papier of insecten komen via die weg een stal in en kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers, waaronder de vogelgriep. De onderzoekers plaatsten netten rond de luchtinlaten in stallen om te kijken wat er zoal binnenkomt.

Introductieroute

De onderzoekers vonden geen uitwerpselen of veertjes van wilde vogels, maar wel materiaal van insecten en planten. "Tijdens een incidentele storm met harde wind kunnen grote hoeveelheden materiaal via de luchtinlaten aan de windgerichte zijde in de stal terechtkomen." Hoewel de onderzoekers geen vogelgriep in het materiaal aantroffen, adviseren ze pluimveehouders wel "de potentiële risico’s van deze introductieroute via de luchtinlaat zoveel mogelijk te beperken".

Hoe dat te doen moet nog verder onderzocht worden. Een methode zou het plaatsen van een laser kunnen zijn, waarmee de omgeving van de stal onaantrekkelijk wordt gemaakt voor wilde vogels.

Meer uit Binnenland

Wolven doodden in januari 90 schapen en een geit

UTRECHT (ANP) - Wolven hebben in januari in totaal negentig schapen en één geit gedood. De meeste aanvallen hadden plaats in Drenthe en Friesland. Enkele aanvallen op schapen in Groningen bleken het werk van een hond, zo blijkt uit cijfers van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer de wolvenzaken regelt.

8 minuten geleden
Eigenaar nachtclub Haarlem aangehouden in zedenzaak met meisjes

HAARLEM (ANP) - De eigenaar van een nachtclub in Haarlem is aangehouden op verdenking van aanranding en verkrachting van twee minderjarige meisjes in de nachtclub. Dat meldt de politie vrijdag. Over de man waren eerder al vergelijkbare meldingen binnengekomen bij de politie.

22 minuten geleden
Nieuwe autoriteit: natuur onder druk, kennis provincie onvoldoende

UTRECHT (ANP) - De natuur in vier gebieden in Zuid-Holland en Limburg is er niet goed aan toe. Maar de provincies hebben nog te weinig inzicht in de oorzaken van de problemen, concludeert de Ecologische Autoriteit vrijdag in vier adviezen. De provincies moeten met aanvullende informatie komen, zodat in de gebiedsprogramma's goed onderbouwde maatregelen opgenomen kunnen worden.

1 uur geleden
Slachtoffer en verdachte schietpartij Amsterdam waren buren

AMSTERDAM (ANP) - Het slachtoffer en vermoedelijke dader van de dodelijk schietpartij donderdag in Amsterdam waren buren, laat een politiewoordvoerder vrijdag weten. De 47-jarige vrouw werd donderdagochtend voor een portiek op de De Wittenstraat doodgeschoten. De vermoedelijke schutter, een 57-jarige Amsterdammer, werd later dood gevonden in een parkeergarage aan de De Wittenkade. Beide straten liggen in de Staatsliedenbuurt.

1 uur geleden
Datalek treft ook mensen die naar ProRail hebben gebeld

UTRECHT (ANP) - Ook spoorbeheerder ProRail is getroffen door het datalek bij een softwareleverancier. Daardoor zijn de gegevens van ongeveer 4300 mensen die naar de publieksvoorlichting hebben gebeld mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het gaat om namen, telefoonnummers en geslachten van de bellers, maar niet om mailadressen, woonadressen en financiële informatie, zegt ProRail.

1 uur geleden
In totaal 13 actievoerders opgepakt bij Amsterdamse stadhuis

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond in totaal dertien klimaatactievoerders aangehouden die niet wilden vertrekken uit de hal van het Amsterdamse stadhuis. Een groep van ongeveer dertig klimaatactivisten werd rond 21.00 uur opgeroepen om te vertrekken. Dertien gaven geen gehoor aan die oproep en zijn daarop aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel er vrijdag nog vastzitten kon ze niet zeggen.

1 uur geleden
Stigma zit bestrijding hiv in de weg op Aruba, Bonaire en Curaçao

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-diagnoses op Aruba, Bonaire en Curaçao is ondanks de toegang tot testen en behandeling niet gedaald. Dat meldt het Aidsfonds vrijdag op basis van een 4-jarige studie van de ziekenhuizen op de eilanden in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit zou komen door het stigma dat heerst rond hiv in het Caribisch gebied. In de rest van de wereld is wel een daling te zien in de hiv-diagnoses.

1 uur geleden