Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voetbalsters Venezuela beschuldigen oud-bondscoach van misbruik

Voetbalsters Venezuela beschuldigen oud-bondscoach van misbruik

CARACAS (ANP) - Een groep van 24 topvoetbalsters uit Venezuela beschuldigt oud-bondscoach Kenneth Zseremeta van grensoverschrijdend gedrag. De 55-jarige trainer uit Panama werkte tussen 2008 en 2017 bij de nationale voetbalbond van Venezuela, waar hij diverse jeugdelftallen onder zijn hoede had. Volgens de voetbalsters maakte hij zich schuldig aan fysiek en mentaal misbruik.

De 24 speelsters deelden een gezamenlijke verklaring via sociale media. Een van hen is Deyna Castellanos, de 22-jarige aanvalster van de Spaanse topclub Atlético Madrid die in 2017 door de FIFA bij de drie beste voetbalsters van het jaar werd geschaard. Lieke Martens werd toen gekozen tot de nummer 1.

"Afgelopen jaar heeft een van onze teamgenoten ons verteld dat ze sinds haar veertiende seksueel is misbruikt door de coach", staat in de verklaring. "We hebben besloten om de stilte te doorbreken, om te voorkomen dat deze coach meer slachtoffers creëert met fysiek, psychologisch en seksueel misbruik en intimidatie."

Verenigde Staten en Australië

Zseremeta heeft vooralsnog niet gereageerd op de beschuldigingen. Hij werkte na zijn vertrek uit Venezuela als bondscoach van de vrouwen van de Dominicaanse Republiek en Panama. De Venezolaanse voetbalsters roepen onder meer de mondiale federatie FIFA en de nationale bonden op om Zseremeta te weren uit het vrouwenvoetbal.

De afgelopen dagen kwamen oud-voetbalsters uit de Verenigde Staten en Australië ook al naar buiten met verhalen over seksueel misbruik en intimidatie. Onthullingen van de Amerikaanse speelsters Sinead Farrelly en Meleana Shim over de Engelse coach Paul Riley leidden tot diens ontslag bij North Carolina Courage. Als gevolg van de affaire gingen afgelopen weekeinde de wedstrijden in de hoogste Amerikaanse vrouwencompetitie, de NWSL, niet door. Voorzitter Lisa Baird van de NWSL stapte op nadat was uitgelekt dat ze signalen van grensoverschrijdend gedrag van Riley zou hebben genegeerd.

De Australische voetbalbond doet onderzoek naar aanleiding van getuigenissen van voormalig speelsters van de nationale ploeg over seksuele intimidatie. Lisa De Vanna, goed voor 150 interlands, verklaarde dat ze in het begin van haar carrière regelmatig te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. Ook een andere oud-voetbalster, Rhali Dobson, vertelde dat ze zich als tiener geïntimideerd had gevoeld.

Meer uit Voetbal

Hoffenheim wint mede dankzij Weghorst van Mönchengladbach

SINSHEIM (ANP) - Wout Werghorst heeft zijn ploeg Hoffenheim naar een zege op Borussia Mönchengladbach geleid. De international maakte het openingsdoelpunt en zorgde voor de voorbereiding op de 3-1 van Ozan Kabak.

6 minuten geleden
Sheffield United ziet degradatie na nieuwe nederlaag naderen

SHEFFIELD (ANP) - Sheffield United degradeert na één seizoen vermoedelijk alweer uit de Premier League. Het elftal van trainer Chris Wilder verloor voor eigen publiek met ruime cijfers van concurrent Burnley: 1-4. De Nederlander Gustavo Hamer maakte in de beginfase van de tweede helft, bij een achterstand van 2-0, op fraaie wijze de treffer van Sheffield.

14 minuten geleden
Voetbalsters Chelsea winnen eerste halve finale van FC Barcelona

BARCELONA (ANP) - De voetbalsters van Chelsea hebben de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League met 1-0 gewonnen van FC Barcelona. De returnwedstrijd is over een week in Londen.

3 uur geleden
Ajax-AZ definitief gestaakt, AZ-keepster Liefting bij kennis

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijd tussen de voetbalsters van Ajax en AZ is definitief gestaakt na een zware botsing waarbij AZ-keepster Femke Liefting het grootste slachtoffer is. AZ meldt dat de 19-jarige keepster weer bij kennis is.

3 uur geleden
Duel Ajax - AZ gestaakt na zware botsing AZ-keepster Liefting

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijd tussen de voetbalsters van Ajax en AZ is gestaakt na een botsing tussen AZ-keepster Femke Liefting en voetbalster Chasity Grant van Ajax.

3 uur geleden
Juve pakt na achterstand door twee penalty's punt in Cagliari

CAGLIARI (ANP) - Juventus heeft ondanks een 2-0-achterstand bij rust een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Cagliari. Het werd 2-2. De eindstand werd vlak voor tijd bepaald door Cagliari-verdediger Alberto Dossena, die de bal in eigen doel werkte.

19 uur geleden
Dender van trainer Timmy Simons naar hoogste niveau in België

BOUSSU (ANP) - De Belgische voetbalclub Dender is gepromoveerd naar het hoogste niveau. De club wordt getraind door oud-PSV'er Timmy Simons (47), die 94 interlands speelde voor België.

20 uur geleden