Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voetbalspelregelcommissie bekrachtigt maximum van vijf wissels

Voetbalspelregelcommissie bekrachtigt maximum van vijf wissels

DOHA (ANP) - Op het jaarlijkse congres in Qatar heeft de internationale spelregelcommissie IFAB bepaald dat voetbalteams vanaf volgend seizoen vijf keer per wedstrijd mogen wisselen, in plaats van de gebruikelijke drie keer. Sinds het uitbreken van de coronacrisis mocht dat in bepaalde (internationale) competities, waaronder in Nederland, al op tijdelijke basis. De IFAB heeft vijf wissels per wedstrijd nu permanent gemaakt.

In mei 2020 werd een tijdelijke regel aangenomen, zodat teams per wedstrijd maximaal vijf wissels mochten doorvoeren. Dit werd destijds gedaan om de gezondheid van spelers tijdens de coronacrisis beter te kunnen beschermen. De duur van de tijdelijke regel werd meerdere malen verlengd en is nu door de IFAB definitief in de spelregels opgenomen.

Daarnaast is het aantal reserves dat op het wedstrijdformulier mag worden gezet verhoogd van twaalf naar vijftien. Organiserende bonden mogen wel zelf bepalen of zij deze regel ook in hun eigen competities doorvoeren. Verder werden op het congres van de IFAB mogelijke alternatieven voor buitenspel besproken en werd gekeken naar de nieuwste technische hulpmiddelen die de arbitrage tijdens wedstrijden kunnen bijstaan.

Scheidsrechters

Ook werd de veiligheid van en het gebrek aan respect voor scheidsrechters besproken tijdens het congres. Dit wordt als een wereldwijd probleem gezien en deelnemers van de vergadering in Doha waren het met elkaar eens dat dit moet worden aangepakt. Een mogelijke oplossing zou de invoering van bodycams bij scheidsrechters zijn. Daar gaat mogelijk mee geëxperimenteerd worden.

Voorzitter Gianni Infantino van de mondiale voetbalbond FIFA zei na het congres blij te zijn met de bevindingen van de tests voor het zogenoemde semi-automatische systeem om buitenspel waar te nemen. "Wij zijn tot nu toe zeer tevreden en onze experts gaan ernaar kijken voordat we besluiten of het wordt geïntroduceerd tijdens het WK."

De IFAB gaat bovendien een proef verlengen met het wisselen van spelers die mogelijk een hersenschudding hebben opgelopen. Zo'n 140 nationale competities doen hier aan mee. Spelers die tijdens een wedstrijd mogelijk hersenletsel hebben opgelopen, mogen gewisseld worden zonder dat het ten koste gaat van het aantal toegestane wissels. Hier wordt tot augustus volgend jaar nog onderzoek naar gedaan.

Meer uit Voetbal

Spaanse bondscoach selecteert Cubarsí en Yamal

MADRID (ANP/AFP) - Bondscoach Luis de la Fuente van Spanje heeft Barcelona-tieners Pau Cubarsí en Lamine Yamal opgenomen in zijn voorlopige selectie van 29 spelers voor het EK. Voor Fermín López van Barcelona en Ayoze Pérez van Real Betis is het de eerste keer dat ze zijn opgeroepen.

1 uur geleden
Rechtbank: FIFA en UEFA 'misbruikten positie' rond Super League

MADRID (ANP) - Voetbalbonden FIFA en UEFA "misbruikten hun dominante positie" en "voorkwamen vrije concurrentie" door zich te verzetten tegen de oprichting van de Super League. Dat is het oordeel van een Spaanse rechtbank.

1 uur geleden
Gouden Schoen voor topscorer van Europa naar Kane

MÜNCHEN (ANP) - Harry Kane heeft de Gouden Schoen voor topscorer van Europa veroverd. De Engelse spits van Bayern München was met 36 doelpunten de productiefste in de Europese competities. Serhou Guirassy van VfB Stuttgart eindigde met 28 treffers als tweede. Kylian Mbappé van PSG en Erling Haaland van Manchester City werden met 27 doelpunten derde.

3 uur geleden
Faber verruilt jeugdopleiding PSV voor Adelaide United

EINDHOVEN (ANP) - Ernest Faber vertrekt als hoofd jeugdopleiding bij PSV. De oud-voetballer gaat als directeur voetbalzaken aan de slag bij het Australische Adelaide United FC.

4 uur geleden
Van Bommel neemt geëmotioneerd afscheid als coach van Antwerp

ANTWERPEN (ANP) - Trainer Mark van Bommel heeft na afloop van de laatste wedstrijd in de play-offs om de Belgische titel geëmotioneerd afscheid genomen bij Antwerp FC. De 47-jarige coach die Antwerp vorig seizoen naar de eerste landstitel sinds 1957 leidde, stopt na twee jaar, al is dat nog niet officieel door de club gemeld.

5 uur geleden
Paauw, Nijland of Van der Laan wordt nieuwe voorzitter van KNVB

ZEIST (ANP) - Dertig afgevaardigden uit het betaald voetbal en dertig vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal bepalen tijdens een stemming op een bondsvergadering in Zeist wie de nieuwe voorzitter van de KNVB wordt. Frank Paauw, Hans Nijland en Jeanet van der Laan zijn in de race voor de opvolging van Just Spee, die zijn functie om gezondheidsredenen neerlegt.

10 uur geleden
Oranje begint met veel internationals aan voorbereiding op EK

ZEIST (ANP) - Ronald Koeman begint met een groot deel van zijn voorlopige selectie van het Nederlands elftal aan de voorbereiding op het EK in Duitsland. De bondscoach heeft zeventien internationals uitgenodigd voor een trainingsstage van drie dagen.

10 uur geleden