Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voetbalclubs dreigen met weren fans als incidenten aanhouden

Voetbalclubs dreigen met weren fans als incidenten aanhouden

ZEIST (ANP) - De clubs in het betaalde voetbal blijven voorlopig een persoonsgerichte aanpak hanteren bij supportersongeregeldheden in de stadions, maar ze overwegen over te gaan tot zwaardere maatregelen als de incidenten aanhouden. Het weren van (uit-)supporters en het staken van wedstrijden behoren dan tot de opties. "We willen er alles aan doen om niet in deze fase terecht te komen", meldt de KNVB na overleg met de clubs.

Om de ongeregeldheden aan te pakken, formeerde de KNVB deze week een werkgroep met vertegenwoordigers van de clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en het Supporterscollectief, waarbij supportersverenigingen van vrijwel alle profclubs zijn aangesloten. Op basis van de overleggen binnen de werkgroep komen er extra maatregelen.

"Het betaald voetbal zet in op de persoonsgerichte aanpak binnen de huidige maatregelen: de goeden mogen niet of anders zo min mogelijk lijden onder de kwaden. Daar willen we ons voor blijven inzetten. Mocht een vermindering van incidenten uitblijven, dan komen we in de laatste fase waarbij het verhogen van straffen, weren van (uit)supporters en het nog sneller stilleggen of zelfs staken van wedstrijden tot de mogelijkheden gaan behoren."

Hoger dan normaal

In de eerste weken van het seizoen ligt het aantal incidenten met voetbalsupporters aanzienlijk hoger dan normaal. De KNVB meldde onlangs dat er al 45 tuchtzaken zijn, terwijl dat er normaal gesproken 70 tot 90 in een heel seizoen zijn. Ook werden al driehonderd stadionverboden uitgedeeld, meer dan de helft van een volledig seizoen. "Dit seizoen is anders dan andere seizoenen", zei een woordvoerder van de bond. "Het lijkt erop dat mensen na de coronabeperkingen nu een uitlaatklep zoeken voor opgekropte frustraties, maar dat is geen excuus natuurlijk."

Het leidt tot extra maatregelen. Supporters van uitspelende clubs moeten zich in ieder geval tot aan de winterstop laten registreren voordat ze toegang krijgen tot een bezoekersvak. Wanneer er voorwerpen op het veld worden gegooid, zoals bekers bier, volgen waarschuwingen van de stadionspeaker. Als het gooien dan niet stopt, wordt de wedstrijd stilgelegd en sluit de catering bij de betreffende vakken. Wie voorwerpen op het veld gooit, zich schuldig maakt aan kwetsende spreekkoren, gezichtsbedekking draagt of geweld gebruikt, krijgt een landelijk stadionverbod en een geldboete.

De werkgroep hoopt dat hiermee de rust in en om de stadions terugkeert. "Wij hopen met heel ons voetbalhart dat alle aandacht, onze gezamenlijke aanpak en de genoemde acties zullen leiden tot een vermindering van het aantal incidenten in en rondom de voetbalstadions."

Meer uit Voetbal

Van 't Schip wisselt Brobbey en Bergwijn vanwege fysiek ongemak

AMSTERDAM (ANP) - Brian Brobbey en Steven Bergwijn zijn niet fit uit de thuiswedstrijd van Ajax tegen Sparta Rotterdam (2-1) gekomen. " Brobbey kreeg last van een hamstring en Bergwijn kreeg ook last", verklaarde trainer John van 't Schip.

22 minuten geleden
NEC wint bij PEC Zwolle en is middenmoter

ZWOLLE (ANP) - NEC neemt in een rap tempo afstand van de onderste plaatsen van de Eredivisie. De club uit Nijmegen won de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (1-3). NEC bleef afgelopen woensdag ook al overeind in het restant van een eerder gestaakte uitwedstrijd tegen AZ (1-2). NEC staat negende in de Eredivisie, met 1 punt meer dan PEC Zwolle.

34 minuten geleden
Vriends over Brobbey: met dat spel een van de beste spelers in Europa

AMSTERDAM (ANP) - Bart Vriends is onder de indruk van Brian Brobbey. De verdediger van Sparta had zich naar eigen zeggen goed voorbereid op de sterke spits van Ajax, maar toch kon hij niet voorkomen dat de aanvaller bij hem weg draaide en de score opende. "Natuurlijk baal ik daar van", zei Vriends. "Maar ik weet niet wat ik anders had moeten doen. Als Brobbey zo de bal krijgt en dan dat grote lijf van hem er tussen zet. Ik moet mezelf misschien niet als draaischijf laten gebruiken. Maar het gebeurt toch. Met dat spel is Brobbey misschien wel een van de beste spelers van Europa."

1 uur geleden
Wisselvallig Ajax sluipt richting bovenste plaatsen Eredivisie

AMSTERDAM (ANP) - Ajax sluipt onder trainer John van 't Schip richting de bovenste plaatsen van de Eredivisie. De club uit de hoofdstad was voor eigen publiek ook te sterk voor Sparta Rotterdam (2-1), na een vermakelijke eerste helft en een slecht optreden na rust.

1 uur geleden
Ajax viert nipte zege op Sparta Rotterdam in Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam gewonnen (2-1). De club uit Amsterdam is naar de vijfde plaats van de ranglijst geklommen. Ajax stond begin november nog laatste in de Eredivisie.

1 uur geleden
Arsenal verliest bij Aston Villa en is eerste plek weer kwijt

BIRMINGHAM (ANP) - Arsenal is de koppositie in de Premier League alweer kwijt. De Londenaren verloren bij het dit seizoen verrassend sterk presterende Aston Villa, dat nu ook serieus meedoet in de strijd om de bovenste plek. Het werd 1-0. Aston Villa won woensdag ook al met 1-0 van regerend kampioen Manchester City.

2 uur geleden
Ten Hag ergert zich aan beginfase ManUnited: dan word je geslacht

MANCHESTER (ANP) - Trainer Erik ten Hag van Manchester United vond dat zijn elftal de nederlaag tegen Bournemouth (0-3) over zichzelf afriep. "Het begint met focus. Als je dan een wedstrijd start zoals wij deden, word je geslacht", zei de coach, die daarmee doelde op de openingstreffer van Dominic Solanke in de 5e minuut.

2 uur geleden