Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voedselproducenten willen einde aan kippen in kooien

Voedselproducenten willen einde aan kippen in kooien

NIJMEGEN (ANP) - Verschillende Europese voedselproducenten hebben de Europese Commissie per brief gevraagd om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij, met name aan die voor kippen. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Ikea bevestigt de ondertekening van het epistel, net als Unilever.

"Wereldwijd stoppen steeds meer bedrijven in de voedselsector met het gebruik van kooien. Zij laten zien dat kooien onnodig zijn en dat het houden van dieren zonder kooien goed mogelijk is", zegt Geert Laugs, directeur CIWF Nederland. "Die veroorzaken dierenleed, zijn onnodig en niet van deze tijd".

Unilever beaamt dit. "Onderzoek toont aan dat kippen die in kooien worden gehouden lijden en dat goed beheerde kooivrije systemen hun een veel betere levenskwaliteit bieden", aldus een woordvoerster van het concern. Het kan ook, blijkt uit haar woorden. "In heel Europa gebruiken al onze merken, waaronder Hellmann’s, Amora en Calvé, sinds 2009 100 procent kooivrije eieren. In 2020 hebben we onze doelstelling gehaald om 100 procent kooivrije eieren in Noord-Amerika te kopen."

Kooivrij in 2025

Unilever hoopt naar eigen zeggen te bereiken dat tegen het einde van 2025 100 procent van alle eieren wereldwijd kooivrij is.

De brief sluit aan op het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age, dat volgens CIWF door 1,4 miljoen Europeanen werd ondertekend, onder wie ruim 150.000 Nederlanders.

Meer uit Binnenland

Onderzoek naar misstanden met donorzaad Rijnstate begonnen

ARNHEM (ANP) - Onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Han Kremer is een onafhankelijk onderzoek begonnen naar de manier waarop in het verleden met donorzaad is omgegaan bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het onderzoek draait onder meer om het handelen van een voormalig gynaecoloog die in de jaren tachtig mogelijk zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken. De onderzoekers gaan ook kijken naar mogelijke verwisselingen van sperma.

13 minuten geleden
Aanbieders noodpakketten merken toename vraag na stroomstoring

DEN HAAG (ANP) - Aanbieders van noodpakketten in ons land merken meer vraag naar hun producten na de stroomstoring in Spanje en Portugal. Sinds maandag verkopen verschillende websites meer pakketten met bijvoorbeeld houdbaar voedsel, water en een noodradio, melden ze aan het ANP.

1 uur geleden
Brandweer wil dat mensen helpen natuurbranden te voorkomen

UGCHELEN (ANP) - Bewoners en recreanten in natuurgebieden kunnen zelf helpen om natuurbranden te voorkomen. De brandweer roept met een speciale campagne op na te denken over het beperken van natuurbrandrisico's. Dat moet niet alleen gebeuren tijdens de droge periodes, maar ook in de rest van het jaar, benadrukt Brandweer Nederland, die de campagne dinsdagochtend in Ugchelen lanceerde.

1 uur geleden
Zes arrestaties rond pro-Israël demonstratie op Dam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft maandag rond een pro-Israëldemonstratie op de Dam in Amsterdam zes mensen aangehouden. Drie van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de demonstratie, twee voor belediging en één persoon werd aangehouden voor verschillende zaken. Het ging om verzet, vernieling en belediging.

2 uur geleden
Gevolgen stroomstoring voor Nederlanders lijken beperkt

DEN HAAG (ANP) - De gevolgen van de grootschalige stroomstoring in Spanje en Portugal lijken voor zover bekend mee te vallen voor Nederlandse vakantiegangers, zeggen alarmcentrale Eurocross en reisbrancheorganisatie ANVR. Bij Eurocross kwamen sinds de stroom uitviel op maandag ongeveer dertig meldingen binnen en dinsdagochtend nog eens vijf. Volgens een woordvoerster ging het vooral om mensen die hun vlucht naar huis hadden gemist en daardoor langer op hun vakantiebestemming moesten blijven.

3 uur geleden
Europol wil ronselen jongeren voor zware criminaliteit tegengaan

DEN HAAG (ANP) - Europol wil met een nieuw samenwerkingsverband het rekruteren van jongeren voor de zware criminaliteit aanpakken. De jongeren worden vaak ingezet voor bedreiging, mishandeling of moord tegen betaling.

3 uur geleden
Begrotingstekort loopt in CPB-raming na voorjaarsnota verder op

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) schat de begrotingstekorten de komende jaren hoger in dan eerder. Dat staat in een dinsdag gepubliceerde raming na de voorjaarsnota. In februari verwachtte het CPB nog dat het tekort dit jaar 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zou worden, inmiddels is dat bijgesteld naar 2,3 procent.

3 uur geleden