Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voedselprijzen blijven wereldwijd op recordhoogte

Voedselprijzen blijven wereldwijd op recordhoogte

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De prijs voor voedsel wereldwijd blijft ongekend hoog. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Door de oorlog in Oekraïne is onder meer de prijs van graan fors gestegen. Daarnaast is de beschikbaarheid van kunstmestbestanddelen minder.

Door de Russische inval is de uitvoer uit Oekraïne, een van 's werelds grootste vervoerders van graan en plantaardige olie, sterk gedaald. De blokkade van belangrijke havens aan de Zwarte Zee heeft gezorgd voor extra onrust in de bevoorradingsketen. De Verenigde Naties waarschuwen dat voedseltekorten miljoenen mensen ertoe kunnen aanzetten te emigreren.

Volgens een VN-meting van de mondiale voedselprijzen werd eten in mei fractioneel goedkoper in vergelijking met een maand eerder. De prijzen voor plantaardige olie daalden daarbij met 3,5 procent, deels als gevolg van de opheffing van het Indonesische uitvoerverbod op palmolie, aldus de FAO. De organisatie merkt verder op dat boeren geconfronteerd worden met torenhoge kosten voor onder meer energie en arbeid. Het gebrek aan meststoffen kan de voedselcrisis in 2023 verergeren, aldus de VN-organisatie.

De voedselprijzen waren voor de oorlog in Oekraïne al hoog als gevolg van logistieke knelpunten en een opleving van de vraag na de coronapandemie. De voedselinflatie treft arme landen in doorsnee het hardst. Kruidenierswaren maken daar het grootste deel van het consumentenbudget uit. De prijzen van plantaardige olie en granen blijven ook hoog door protectionistische maatregelen van landen die hun eigen markt proberen te beschermen. Maleisië heeft de export van kip verboden, terwijl India maatregelen heeft genomen om de export van tarwe en suiker aan banden te leggen.

Direct na de Russische invasie in Oekraïne steeg de voedselprijsindex van de VN in maart met 13 procent. Dat was het snelste tempo ooit gemeten. In april daalden de prijzen ook al licht, doordat de vraag naar plantaardige olie daalde en ook mais wat goedkoper werd.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

1 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

3 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

10 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

14 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

15 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden