Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van vestigingsklimaat moet stoppen

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van vestigingsklimaat moet stoppen

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC. Volgens Thijssen is er onvoldoende besef dat bedrijven de motor van de economie en daarmee de samenleving zijn. "Zij zorgen voor het geld waarmee we ons blauw op straat, onze scholen en onze ziekenhuizen betalen", stelt ze.

Thijssen hekelt de gedachte die volgens haar lijkt te overheersen dat het niet erg is als er minder bedrijvigheid is. Verder wijst ze er in het artikel op dat Nederland worstelt met een bestuurlijke inrichting die volgens haar vleugellam is geworden. Zo zouden de randvoorwaarden om te verduurzamen ontbreken, is er sprake van congestie op het energienet wat onder andere het bedrijfsleven raakt, zorgt de stikstofproblematiek voor vertragingen, is er gebrek aan samenhang in beleid en wordt wetgeving te traag uitgerold.

"De combinatie van bestuurlijke onmacht en de overtuiging dat onze welvaart vanzelfsprekend is, leidt ertoe dat wij met vuur spelen", aldus Thijssen. Ze stelt dat Nederland niet langer een logische plek is voor bedrijven om zich te vestigen, te blijven of te verduurzamen. "Dat geldt niet alleen voor grote bedrijven, waar inmiddels een exodus zichtbaar is. Het geldt juist ook voor start- en scale-ups en oer-Hollandse familiebedrijven die zich afvragen of ze hier eigenlijk nog gewenst zijn."

Maatregelen

Volgens Thijssen zijn er verschillende maatregelen nodig. Vier daarvan moeten met voorrang worden behandeld, stelt ze. Ten eerste moet de kwaliteit van het onderwijs omhoog. Bij het belastingbeleid moet verder gelden dat Nederland zich richt op het Europees gemiddelde. "We willen geen bedrijven lokken met belastingvoordelen, maar onszelf in de voet te schieten heeft ook geen zin", aldus Thijssen.

Verder is het volgens haar zaak het "belangrijke netwerk" van KLM en Schiphol in stand te houden door emissies en geluidsoverlast veel sneller te verminderen. Tot slot meent ze dat de overheid een effectievere organisatie nodig heeft om lopende problemen op te lossen, met onder andere betere samenwerking tussen de verschillende bestuurslagen en departementen en een betere samenhang in beleid.

Meer uit Financieel

Nederlandse industrie produceert opnieuw minder

DEN HAAG (ANP) - De productie in de Nederlandse industrie is in maart met 6 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande acht maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.

11 minuten geleden
Wijdverbreid seksueel wangedrag bij banktoezichthouder VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Binnen de Amerikaanse banktoezichthouder FDIC is sprake van wijdverbreid seksueel wangedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek door advocatenkantoor Cleary Gottlieb, dat uitgevoerd werd naar aanleiding van een artikel in The Wall Street Journal over de toezichthouder.

53 minuten geleden
AstraZeneca trekt coronavaccin mondiaal terug na bekentenis

LONDEN (ANP) - De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug, meldt de krant The Telegraph. Eind april gaf de farmaceut toe dat het vaccin "in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken". TTS staat voor trombose met trombocytopenie syndroom en kan tot bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes leiden.

5 uur geleden
Walt Disney keldert op Wall Street, ondanks winst streamingtak

NEW YORK (ANP) - Entertainment- en mediaconcern Walt Disney is dinsdag onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf presenteerde zijn kwartaalresultaten waaruit naar voren kwam dat de streamingtak, waar Disney+ en Hulu onder vallen, voor het eerst winstgevend is. Beleggers leken daarentegen minder enthousiast over de vooruitzichten van het bedrijf. Het aandeel verloor 9,5 procent.

8 uur geleden
FT: VS trekt vergunningen chipexport aan Chinese Huawei in

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft de exportvergunningen van chipbedrijven Intel en Qualcomm ingetrokken. Hierdoor kunnen deze bedrijven niet langer chips leveren aan het Chinese techconcern Huawei. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van gesprekken met ingewijden. Het intrekken van de licenties zou volgens hen gevolgen hebben voor de leveringen van chips voor laptops en telefoons.

9 uur geleden
Door inflatie geteisterd Argentinië lanceert nieuw bankbiljet

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - Mensen in Argentinië kunnen vanaf dinsdag betalen met een bankbiljet van 10.000 pesos, omgerekend ruim 10 euro. Tot nu toe was de hoogste waarde van een Argentijns bankbiljet 2000 pesos. Maar Argentijnen hadden de laatste tijd steeds meer briefjes nodig om contante uitgaven te kunnen doen, gezien de torenhoge inflatie in het land.

9 uur geleden
TikTok klaagt overheid VS aan om dreigende ban of verkoop

WASHINGTON (ANP) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid. Daarmee proberen ze een in hun ogen "ongrondwettelijke" wet tegen te houden waarmee ByteDance wordt gedwongen zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als ByteDance dit niet doet, kan TikTok verboden worden in de Verenigde Staten.

12 uur geleden