Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VNO-NCW: industrie kampt met 'ongelijk speelveld' door dure stroom

VNO-NCW: industrie kampt met 'ongelijk speelveld' door dure stroom

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft te maken met "een zeer ongelijk speelveld" omdat andere landen hun elektriciteit goedkoper maken voor hun eigen bedrijven en lagere nettarieven hanteren. Hierdoor ontstaat oneerlijke concurrentie, reageert ondernemingsorganisatie VNO-NCW op een onderzoek naar elektriciteitskosten in Nederland vergeleken met omringende landen.

"Het is nu onomstotelijk bewezen dat de kosten van elektriciteit voor de industrie in Nederland schrikbarend hoger zijn. De elektriciteitskosten voor industriële grootverbruikers zijn in omringende landen als Duitsland, Frankrijk en België tot wel 66 procent lager dan in Nederland. Ook is dit verschil het afgelopen jaar sterk gegroeid", stelt VNO-NCW.

Volgens de ondernemers kan dit niet zo doorgaan. "Nu al dreigen verschillende bedrijven op de korte termijn in de problemen te komen omdat de productie stilligt of ze moeten concurreren tegen bedrijven die veel goedkoper kunnen werken." Voor de lange termijn nekken de structureel hogere kosten de investeringen in de noodzakelijke verduurzaming van Nederlandse bedrijven.

Regelingen

Onze buurlanden ondersteunen via allerlei regelingen hun industrie waardoor stroom daar veel goedkoper is, komt uit het onderzoek naar voren. Nederland maakt van deze mogelijkheden geen gebruik of heeft ze recent afgeschaft. VNO-NCW wil dat de politiek snel kijkt naar mogelijkheden die andere landen wel gebruiken en Nederland niet.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Meer uit Financieel

Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

1 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

19 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

19 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

21 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden
Wall Street sluit met winst, grote banken lager na cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse banken.

1 dag geleden