Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VNO-NCW: deel ondernemers overweegt vertrek uit Nederland

VNO-NCW: deel ondernemers overweegt vertrek uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de acht ondernemers overweegt met hun bedrijf of een deel van hun bedrijf uit Nederland te vertrekken. Daarvoor waarschuwen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland na onderzoek onder ruwweg 2000 ondernemers. Ook zou een tiende van de ondervraagden er serieus over nadenken om dit jaar met de eigen onderneming te stoppen.

De antwoorden komen uit een jaarlijkse peiling van het ondernemingsklimaat in Nederland. Een meerderheid van de ondervraagden vond dat dit de afgelopen vijf jaar is verslechterd. En een grote minderheid acht ons land inmiddels niet meer aantrekkelijk om in te ondernemen. Vooral over de tekorten op de arbeidsmarkt maken ondernemers zich volgens de peiling veel zorgen. Ook zaken als regeldruk en vergunningverlening, energiekosten en belastingen worden relatief veel genoemd als minpunten.

Eerder dit jaar dreigde topman Peter Berdowski van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis al met een mogelijk vertrek uit Nederland. Hij ageerde vooral tegen de aankomende wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, die voor Boskalis ongunstig zou uitpakken. Daarbij benadrukte hij wel dat zijn bedrijf nog geen besluit over een eventueel vertrek had genomen.

Mening over het bestuur in Nederland

In het onderzoek is door de ondernemersorganisaties ook gevraagd naar de mening van ondernemers over de politiek en het bestuur van het land. Een meerderheid van 65 procent gaf aan dat politici en bestuurders onvoldoende oog hebben voor ondernemersbelangen. Veel ondernemers maken zich ook zorgen over de internationale spanningen en een polarisatie in de Nederlandse samenleving. Dat laatste zou een bedreiging zijn voor het ondernemingsklimaat.

Wanneer wordt gekeken naar sectoren dan springen de horeca en de groot- en detailhandel eruit, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij zijn het minst positief over hun toekomst en over de aantrekkelijkheid van ons land om in te ondernemen.

Meer uit Financieel

Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.

21 minuten geleden
Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

35 minuten geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

56 minuten geleden
Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

1 uur geleden
Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

1 uur geleden
Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

SESTO SAN GIOVANNI (ANP/BELGA) - Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

1 uur geleden
Onderzoek: hogere durfinvesteringen in Europa, wel minder deals

AMSTELVEEN (ANP) - In Europa is het totale bedrag aan durfinvesteringen in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, ondanks een daling van het aantal deals in de regio en wereldwijd. Dat meldt het advies- en accountantsconcern KPMG in zijn kwartaalonderzoek naar de investeringen van durfinvesteerders. Die investeerders nemen vaak grotere risico's door geld te steken in bijvoorbeeld startende ondernemingen.

2 uur geleden