
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang
DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.
"Gemeenten zijn de afgelopen maanden vaker gevraagd om snel nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen. Deze stapeling van verzoeken leidt tot onduidelijkheid en tot twijfel over het acute karakter van dit nieuwe verzoek", schrijft de VNG. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de exploitatie en het beheer van zo'n opvanglocatie en de aanpak bij eventuele overlast. Ook wil de vereniging onder meer weten aan welke kwaliteitseisen een locatie moet voldoen en waar gemeenten de gemaakte kosten kunnen declareren. Of de gevraagde opvangplekken per veiligheidsregio van invloed zijn op het aantal plekken dat via de Spreidingswet in een regio gerealiseerd moet worden, is eveneens niet duidelijk.
In de asielopvang zijn met spoed 12.000 extra bedden nodig, schreef Van der Burg maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Die plekken zouden er uiterlijk 1 juli moeten zijn. Het kabinet kijkt nu naar locaties waar opvangplekken kunnen komen. Al langere tijd vraagt Van der Burg aan gemeenten meer plekken te realiseren, omdat alle huidige opvanglocaties vol zitten.
Volgens de VNG lopen gemeenten tegen de grenzen aan van wat zij kunnen doen rondom de opvang van asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne en de huisvesting van statushouders. "In de afgelopen twee jaar hebben gemeenten laten zien bereid en in staat te zijn om bergen te verzetten. Dat geldt niet alleen voor de opvang van asielzoekers, maar ook voor het huisvesten van statushouders en het opvangen van ontheemden uit Oekraïne. Het is echter noodzakelijk dat gemeenten tijdig beschikken over de juiste randvoorwaarden en informatie."
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Wiersma (Landbouw) hoopt zo "snel mogelijk" van genoeg Europese lidstaten toestemming te krijgen voor het gebruik van Renure. Dat is een soort kunstmest gemaakt uit dierlijke mest. Wiersma is momenteel in Brussel voor een vergadering met alle EU-landbouwministers.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer geld is nodig om de wegen, vaarwegen en spoorwegen van Nederland in goede conditie te houden. Minister Barry Madlener (Infrastructuur, PVV) doet een "oproep" aan het kabinet, de coalitiepartijen en de rest van de Tweede Kamer om de jaarlijkse uitgaven aan infrastructuur op te hogen. "Dat we dus niet alleen kijken naar defensie, maar ook naar onze infrastructuur. Want daar is Nederland trots op en dat moet ook mooi blijven", zei hij maandag voor de ministerraad.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt het goed dat universiteiten steeds beter opletten wie toegang krijgt tot informatie en kennis. "Het is goed dat de universiteiten de afgelopen jaren bewustzijn hebben gekweekt en dat onze kennis wordt bewaakt. Daar willen we voorzichtig mee omgaan", aldus Bruins. "Daar was tien jaar geleden nog niemand mee bezig."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Cultuur) noemt het een "klein wonder" dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij het instorten van de Wilhelminatoren in Valkenburg. "Dat het op zondagochtend is gebeurd en er niemand was. Dat had ook anders kunnen gaan", zei de NSC-minister maandag voor het begin van de ministerraad.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet mogelijk garant staan voor de gestolen Roemeense gouden helm en armbanden als die niet worden teruggevonden. Om hoeveel geld het gaat, kon de NSC-minister nog niet zeggen. Momenteel zoekt de politie nog naar de in januari gestolen kunstvoorwerpen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber zegt dat ze niet verplicht was de Inspectie Justitie en Veiligheid te raadplegen voor haar asielwet. De PVV-bewindsvrouw reageerde op een artikel van Trouw, waarin de inspectie stelt dat Faber de regels niet heeft gevolgd door de inspectie te negeren.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een kapitaalstorting in TenneT uitwerkt, waarmee de netbeheerder investeringen voor wind op zee kan betalen. Een motie van D66 die is ondertekend door acht andere partijen vraagt hierom. Ook de VVD steunt de motie, bevestigt de partij na berichtgeving door De Telegraaf.
15 uur geleden