Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VNG stapt naar rechter als kabinet niet met jeugdzorggeld komt

VNG stapt naar rechter als kabinet niet met jeugdzorggeld komt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bereidt juridische stappen voor tegen het Rijk om meer geld te krijgen voor jeugdzorg. Bij de ledenbijeenkomst in Den Haag, waar zo'n honderd afgevaardigden uit het land aanwezig waren, was er veel steun voor de juridische plannen van VNG-directeur Leonard Geluk en voorzitter Sharon Dijksma. Zij stellen dat het met de huidige financiën niet lukt om zowel jeugdzorg te verzorgen als ook de sporthallen open te houden en boa's op straat te houden.

Procederen tegen een mede-overheid is niet de stap die de VNG zou willen zetten, zeiden Geluk en burgemeester Dijksma van Utrecht. Liever staan gemeenten "schouder aan schouder" met het Rijk. Maar gesprekken met het kabinet hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Als er half april niet meer geld voor jeugdzorg komt via de voorjaarsnota, zien gemeenten geen andere optie dan naar de rechter te stappen.

Een conceptbrief waarin de gemeenten het kabinet in gebreke stellen voor het leveren van onvoldoende middelen om overheidstaken uit te voeren, ligt klaar, zei Geluk. Het wordt een civiele zaak tegen minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC).

In gesprek

Eind januari kwam het rapport Van Ark over de jeugdzorg uit. Daarin staat onder meer dat het "niet haalbaar en wenselijk is" om de voorgestelde bezuinigingen door te voeren. De VNG wil dat dit rapport "van kaft tot kaft" wordt overgenomen. "Daar doen we geen concessies op", zei Geluk.

De gemeenten zijn met de rijksoverheid in gesprek over het zogeheten ravijnjaar 2026. Volgend jaar krijgen gemeenten 2,6 miljard euro minder van het Rijk, waardoor veel gemeenten in financiële problemen kunnen komen. De VNG wil dat ook hier meer geld bijkomt, al is Dijksma ook realistisch. Volgens haar gaat "niet het hele ravijn worden opgevuld".

De geldzorgen zijn dus breder dan de tekorten voor jeugdzorg, maar gezien gemeenten die zorg sinds een aantal jaren voor het Rijk uitvoeren, menen ze hier juridisch hun gelijk te kunnen halen. Daarom worden alleen op dat gebied juridische stappen overwogen.

Meer uit Gezond

Grote meerderheid voor medicijn tegen obesitas in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.

1 dag geleden
RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in deel van het land

BILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.

1 dag geleden
Gezondheidsrisico's 87 zwemlocaties door slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.

1 dag geleden
Studie over glyfosaat en kanker rammelt volgens experts Ctgb

EDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.

5 dagen geleden
Mezen, bloemen en klimop helpen tegen jeukende eikenprocessierups

DEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.

5 dagen geleden
TNO: bijna 360.000 werknemers ervaren hitteklachten op het werk

DEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

6 dagen geleden
Waarschuwing voor cafeïne in Hero appelsap

DEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".

1 week geleden