Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VNG: spreidingswet te complex en niet duurzaam genoeg

VNG: spreidingswet te complex en niet duurzaam genoeg

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet, waarin de verdeling van asielzoekers over gemeenten wordt geregeld, is in de huidige vorm te complex en niet duurzaam genoeg. De wet draagt niet bij aan een stabiel opvanglandschap met voldoende plaatsen. Er moet slagvaardiger beleid komen. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die het huidige wetsvoorstel heeft getoetst bij meer dan zestig gemeenten.

De VNG sluit zich daarmee aan bij het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De burgemeesters lieten woensdag weten dat ze twijfels hebben over de effectiviteit van de wet, onder meer ook omdat ze de wet te complex vinden. Volgens de VNG hebben het Interprovinciaal Overleg IPO en de Kring van Commissarissen dezelfde mening. Alle overlegorganen willen zo snel mogelijk praten met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om tot een "slagvaardiger wetsvoorstel" te komen.

In de spreidingswet wordt onder andere dwang geregeld voor gemeenten die weigeren plaats te maken voor asielzoekers. Gemeenten die dat wel en op tijd uit zichzelf doen krijgen daarvoor een beloning. De VNG vindt het systeem van die beloning "onnavolgbaar en complex". "Het zorgt voor vertraging en bevordert de evenwichtige spreiding van opvangplekken over gemeenten niet", aldus de vereniging.

De VNG constateert net als de burgemeesters dat het wetsvoorstel niet voorziet in voldoende opvangplekken voor eind 2023. Nu is al bekend is dat er volgend jaar meer plekken nodig zijn. Dat betekent dat er weer een nieuw plan moet komen voor voldoende capaciteit in de tweede helft van 2023, aldus de vereniging. De VNG pleit voor "een overzichtelijke wet, die uitlegbaar en uitvoerbaar is."

Meer uit Politiek

Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

12 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

14 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

14 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

15 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

16 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

16 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

17 uur geleden