Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VNG: overheden kunnen voorlopig niet van contracten Gazprom af

VNG: overheden kunnen voorlopig niet van contracten Gazprom af

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen Gazprom Energy NL voorlopig niet als gasleverancier uitsluiten. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), na onderzoek van kenniscentrum Europa decentraal.

De overheden en waterschappen kunnen hun contract met Gazprom Energy NL wel - onder voorwaarden - stopzetten. Wel worden ze gehouden aan Europese aanbestedingsnormen, stelt de VNG. Doordat Gazprom Energy NL geregistreerd is in Nederland, valt het bedrijf niet onder de economische sancties tegen Rusland. Ook met het sluiten van nieuwe contracten worden de instanties mogelijk gehouden aan de verplichte aanbestedingsprocedure. Dat kan ervoor zorgen dat er uiteindelijk toch een nieuw contract moet worden gesloten met Gazprom Energy NL.

De VNG zegt de roep vanuit de samenleving om het boycotten van Russisch gas te begrijpen. "Alleen gemeenten kunnen dat eenvoudigweg niet zelf", aldus de vereniging. Daarom vraagt de vereniging het kabinet om Europese afspraken te maken over de aanbestedingseisen en aanpassingen door te voeren op de internationale gasmarkt. Dan pas zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld Gazprom uit te sluiten.

Ook is het vanwege de huidige inrichting van de internationale gasmarkt onmogelijk om Russisch gas uit te bannen, stelt de VNG. Dat maakt het voorlopig voor energieleveranciers sowieso niet mogelijk om van een bepaald land wel of geen gas af te nemen. Gas wordt vanuit verschillende bronnen over de wereld gemengd. Woensdag zeiden energiebedrijven Vattenfall, Eneco en Essent bijvoorbeeld ook Russisch gas te leveren. Om hoeveel gas dit gaat, is onduidelijk.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

8 minuten geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

1 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

4 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

5 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

7 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

9 uur geleden