Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VNG maakt zich zorgen over explosies in woonwijken

VNG maakt zich zorgen over explosies in woonwijken

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over het toenemende aantal explosies in woonwijken. "De omvang en ongrijpbaarheid van dit fenomeen en de onrust in de woonwijken zorgen ervoor dat wij onze leden ondersteunen", zegt een woordvoerster van de VNG.

De koepelorganisatie van Nederlandse gemeenten heeft contact met gemeenten over hun behoeften, om kennis uit te wisselen en "waar mogelijk een handelingsperspectief mee te geven". Ook met de politie, het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid is "nauw contact" over de explosies.

De VNG werkt aan een handreiking om gemeenten "op weg te helpen" als zich een explosie voordoet. De VNG onderzoekt welke bevoegdheden burgemeesters kunnen gebruiken. "Tientallen steden zetten diverse burgemeestersbevoegdheden in, zoals het instellen van cameratoezicht, het sluiten van woningen en het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied om preventief fouilleren mogelijk te maken. Dit vraagt echter overal maatwerk en de juiste juridische afweging", stelt de VNG in een schriftelijke reactie.

Kosten

De VNG heeft geen informatie over kosten die gemeenten maken als gevolg van explosies, maar schat wel in dat "deze omvangrijk zullen zijn". Hierbij gaat het om juridische kosten en de kosten van inzet van personeel, zoals het inhuren van een particulier beveiligingsbedrijf, het plaatsen van camera's en het betalen van alternatieve woonruimte voor gedupeerden die hun huis uit moeten vanwege een explosie.

De VNG pleit opnieuw voor Europese regels voor zwaar, illegaal vuurwerk. Dit soort vuurwerk wordt bij veel explosies gebruikt.

Meer uit Binnenland

Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

1 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

4 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

20 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

23 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

1 dag geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

1 dag geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

1 dag geleden