Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VNG hoopt dat Kamerleden spreidingswet toetsen op uitvoerbaarheid

VNG hoopt dat Kamerleden spreidingswet toetsen op uitvoerbaarheid

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat de Eerste en de Tweede Kamer de spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog eens goed toetsen op uitvoerbaarheid. De VNG denkt dat alle kritiekpunten die eerder tegen de wet zijn ingebracht dan opnieuw naar boven komen. De VNG vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de dringende adviezen van de Raad van State naast zich neerlegt, net als de kritiek die gemeenten, burgemeesters en Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA hebben geuit.

De spreidingswet regelt onder meer dwang voor gemeenten die weigeren plek te maken voor asielzoekers. Gemeenten die uit zichzelf extra plekken realiseren kunnen een bonus krijgen. De wet is erg ingewikkeld en procedures duren erg lang was de kritiek die al meteen kwam. Van der Burg studeerde daarna nog eens zes weken op de inhoud van het wetsvoorstel, maar heeft dat vrijdag toch vrijwel ongewijzigd aangeboden aan de Tweede Kamer.

De VNG vreest dat de spreidingswet in de huidige vorm onuitvoerbaar is. De vereniging spreekt over een ineffectieve wet en noemt het "onbegrijpelijk" dat de wet ongewijzigd naar de Tweede Kamer gaat. Rutger Groot Wassink, de voorzitter tijdelijke VNG-commissie Asiel en Migratie, zegt in een geschreven verklaring dat er groot risico is dat de wet niet gaat werken. En dat zorgt voor nog meer verlies aan vertrouwen bij inwoners, zo stelt hij.

Lasten verdelen

De VNG bepleit een wet die de asielopvang op basis van objectieve criteria spreidt over het land, zodat de lasten worden verdeeld. De VNG benadrukt dat het voor gemeenten lastig is vooruitlopend op de wet al aan de slag te gaan, omdat het niet bekend is hoe gemeenten de wet moeten uitvoeren. Het wordt ook zeker volgend jaar voor de wet geldig is, terwijl de instroom toeneemt. "Het kabinet kan dus ook dit jaar waarschijnlijk niet voldoen aan rechterlijke uitspraken om een meer humane opvang te bieden", aldus de vereniging.

Ook VluchtelingenWerk Nederland hoopt dat de Tweede Kamer de wet nog aanpast. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn tevreden dat er nu een wetsvoorstel ligt. "Beter een complexe en ingewikkelde wet dan helemaal geen wet", aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls.

Meer uit Politiek

Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

1 uur geleden
Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

1 dag geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

1 dag geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

1 dag geleden
Aangifte tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer om belediging moslims

DEN HAAG (ANP) - Een groep van tien juristen en een historicus hebben aangifte gedaan tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer. Ze zou op televisie onder meer moslims als groep hebben beledigd. Keijzer deed de gewraakte uitspraken vorige week tijdens een uitzending van Sophie & Jeroen, meldt advocaat Reinout Sterk, die de aangevers bijstaat.

1 dag geleden
OM bevestigt doorzoekingen, volgens NRC bij PVV'er Van Strien

DEN HAAG (ANP) - Het Functioneel Parket bevestigt dat er vrijdagochtend doorzoekingen plaatsvinden, maar kan niet zeggen of deze bij de woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien zijn. Volgens NRC vinden er bij Van Strien doorzoekingen plaats omdat hij in verband zou worden gebracht met omkoping en oplichting.

1 dag geleden
Gelderland vreest dat paintballgeweer pas mag als wolf mens aanvalt

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland is bang dat een wolf eerst een mens moet aanvallen, voordat een paintballgeweer wordt toegestaan om de dieren af te schrikken. Dat zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op de uitspraak van de rechter donderdag in een zaak van de Faunabescherming.

1 dag geleden