
VNG hoopt dat Kamerleden spreidingswet toetsen op uitvoerbaarheid
DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat de Eerste en de Tweede Kamer de spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog eens goed toetsen op uitvoerbaarheid. De VNG denkt dat alle kritiekpunten die eerder tegen de wet zijn ingebracht dan opnieuw naar boven komen. De VNG vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de dringende adviezen van de Raad van State naast zich neerlegt, net als de kritiek die gemeenten, burgemeesters en Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA hebben geuit.
De spreidingswet regelt onder meer dwang voor gemeenten die weigeren plek te maken voor asielzoekers. Gemeenten die uit zichzelf extra plekken realiseren kunnen een bonus krijgen. De wet is erg ingewikkeld en procedures duren erg lang was de kritiek die al meteen kwam. Van der Burg studeerde daarna nog eens zes weken op de inhoud van het wetsvoorstel, maar heeft dat vrijdag toch vrijwel ongewijzigd aangeboden aan de Tweede Kamer.
De VNG vreest dat de spreidingswet in de huidige vorm onuitvoerbaar is. De vereniging spreekt over een ineffectieve wet en noemt het "onbegrijpelijk" dat de wet ongewijzigd naar de Tweede Kamer gaat. Rutger Groot Wassink, de voorzitter tijdelijke VNG-commissie Asiel en Migratie, zegt in een geschreven verklaring dat er groot risico is dat de wet niet gaat werken. En dat zorgt voor nog meer verlies aan vertrouwen bij inwoners, zo stelt hij.
Lasten verdelen
De VNG bepleit een wet die de asielopvang op basis van objectieve criteria spreidt over het land, zodat de lasten worden verdeeld. De VNG benadrukt dat het voor gemeenten lastig is vooruitlopend op de wet al aan de slag te gaan, omdat het niet bekend is hoe gemeenten de wet moeten uitvoeren. Het wordt ook zeker volgend jaar voor de wet geldig is, terwijl de instroom toeneemt. "Het kabinet kan dus ook dit jaar waarschijnlijk niet voldoen aan rechterlijke uitspraken om een meer humane opvang te bieden", aldus de vereniging.
Ook VluchtelingenWerk Nederland hoopt dat de Tweede Kamer de wet nog aanpast. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn tevreden dat er nu een wetsvoorstel ligt. "Beter een complexe en ingewikkelde wet dan helemaal geen wet", aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
11 uur geleden