Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 VNG: beleidsvrijheid gemeenten oorzaak verschillen voor minima

VNG: beleidsvrijheid gemeenten oorzaak verschillen voor minima

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben beleidsvrijheid in hoe ze minima tegemoetkomen. Zo reageert een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op onderzoek van vakbond FNV.

De bond meldt dat mensen met een uitkering in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar krijgen dan mensen in een soortgelijke situatie elders in het land. De zegsman geeft aan dat de VNG nog geen tijd heeft gehad het onderzoek nader te bestuderen. Maar volgens hem krijgt iedereen die recht heeft op een uitkering in de basis hetzelfde. Die basis bestaat volgens hem uit onder meer de bijstandsuitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag en de energietoeslag.

Gemeenten hebben wel de beleidsvrijheid om meer te doen, geeft hij aan. Zo krijgen kinderen van bijstandsouders in de zomer in de ene gemeente kaartjes voor het zwembad, en in de andere niet. Dat heeft onder meer te maken met hoe een gemeente er financieel voorstaat, zegt de woordvoerder.

Gemeenteraad

Ook kunnen er verschillen zijn door de politieke kleur van de gemeenteraad, vertelt de woordvoerder verder. "Het is altijd zo geweest dat er verschillen zijn tussen gemeenten. Mensen kiezen hun gemeenteraad, en er zal ander beleid zijn bij een progressievere gemeenteraad dan wanneer er een behoudender raad is."

Daarnaast noemt hij nog een punt waardoor er verschillen kunnen zijn: hoeveel minima een gemeente telt. "In Rotterdam zijn er meer arme mensen dan in Blaricum. Gemeenten kunnen regelingen aanpassen naarmate het probleem groter is, die beleidsvrijheid hebben ze."

Pleisters plakken

De VNG deelt overigens de zorgen over de bestaanszekerheid van mensen wel, zegt de woordvoerder. "Wat gemeenten al doen is pleisters plakken op Rijksbeleid."

Meer uit Financieel

Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

1 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

2 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

2 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

3 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

4 uur geleden
EU-lidstaten akkoord met tegenmaatregelen als deal met VS mislukt

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn het ermee eens dat er importtarieven kunnen worden ingevoerd op Amerikaanse producten als er voor 1 augustus geen deal is gemaakt met de Verenigde Staten. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič na afloop van de bijeenkomst met EU-handelsministers. Het zou gaan om een pakket tegentarieven ter waarde van 72 miljard euro.

4 uur geleden