Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN zien scherpe stijging in behoefte aan noodhulp door corona

VN zien scherpe stijging in behoefte aan noodhulp door corona

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties schatten dat komend jaar zo'n 235 miljoen mensen een vorm van noodhulp nodig hebben, een toename van ongeveer 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De VN hebben 35 miljard dollar (ongeveer 29,3 miljard euro) nodig om komend jaar hulp te bieden. Op sommige plekken dreigt hongersnood, waarschuwt VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock.

"De toename komt vrijwel geheel voor de rekening van Covid-19", aldus Lowcock. Het jaarlijkse overzicht van de VN-hulporganisaties, dat normaal gesproken aangeeft waar de noden het hoogst zijn als gevolg van onder meer conflicten, natuurrampen en klimaatverandering, laat dit jaar zien dat de coronapandemie vooral de mensen treft die het al het slechtst hebben. "Het beeld dat we geven is het somberste en grauwste perspectief op humanitaire nood voor de komende tijd dat we ooit hebben gegeven", aldus Lowcock.

Voor het eerst sinds de jaren negentig zal extreme armoede naar verwachting weer toenemen. Ook daalt de levensverwachting, en het jaarlijkse dodental als gevolg van hiv, tuberculose en malaria kan verdubbelen. "Mogelijk het meest alarmerend is de dreiging van de terugkeer van hongersnood, mogelijk op meerdere plekken", aldus Lowcock, die daaraan toevoegde dat hongersnoden tot het verleden leken te behoren na vrijwel een decennium zonder. "De zwaailichten staan aan en de alarmbellen rinkelen", aldus de noodhulpcoördinator. Het aantal mensen in acute voedselnood kan eind dit jaar stijgen tot 270 miljoen, een toename van 82 procent ten opzichte van voor de coronapandemie.

De door oorlog verscheurde landen Syrië en Jemen hebben het hardst hulp nodig, aldus de VN. Ook in de Democratische Republiek Congo, Afghanistan en Ethiopië zijn crisissen gaande die extra geld vereisen voor de VN-hulporganisaties. Als het de VN lukt om de benodigde 35 miljard dollar op te halen, zou dat meer dan een verdubbeling zijn van de 17 miljard dollar die dit jaar werd ingezameld. "Samen moeten we de middelen inzamelen en solidair zijn met de mensen in hun donkerste uur van nood", aldus VN-chef Antonio Guterres in een verklaring.

Meer uit Buitenland

Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

2 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

2 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

6 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

6 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

7 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

8 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

8 uur geleden