Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN willen Taliban 6 miljoen dollar betalen voor beveiliging

VN willen Taliban 6 miljoen dollar betalen voor beveiliging

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stellen voor volgend jaar bijna 6 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) te betalen aan de Taliban voor bescherming van VN-personeel in Afghanistan. Het geld dient als loon voor Talibanstrijders van het ministerie van Binnenlandse Zaken die VN-faciliteiten in het land bewaken, blijkt volgens persbureau Reuters uit een VN-document en een anonieme bron.

Sinds de Taliban in augustus dit jaar het land overnamen na terugtrekking van Amerikaanse en internationale troepen blijft het onveilig in Afghanistan. Bovendien heeft de Talibanregering een nijpend tekort aan middelen vanwege het stopzetten van internationale financiële hulp. "De Verenigde Naties hebben als werkgever de plicht de capaciteit van gaststaten te versterken en waar nodig aan te vullen in omstandigheden waarin VN-personeel in onveilige gebieden werkt", schrijft VN-woordvoerder Farhan Haq in antwoord op vragen van Reuters over de voorgestelde betalingen. Hij betwistte de inhoud van het document niet.

Experts vragen zich af of de betalingen niet ingaan tegen sancties die zijn opgelegd door de VN en de Verenigde Staten. Het hoofd van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is namelijk Sirajuddin Haqqani. Hij is de tweede man van de Taliban en runt het Haqqani-netwerk dat gedurende de oorlog in het land vele bloedige aanslagen pleegde. De VS hebben een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn aanhouding.

In Afghanistan is ongeveer 3500 man VN-personeel aanwezig.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

1 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

2 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

2 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

3 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

3 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

5 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

6 uur geleden