Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN willen 5 miljard dollar voor noodhulp Afghanistan dit jaar

VN willen 5 miljard dollar voor noodhulp Afghanistan dit jaar

GENÈVE (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Naties willen ruim 5 miljard dollar (ruim 4,4 miljard euro) ophalen om de humanitaire crisis in Afghanistan dit jaar te bestrijden. Het is het hoogste bedrag ooit dat de volkerenorganisatie vraagt voor noodsteun aan een land.

Sinds de machtsovername van de Taliban dreigt een grote humanitaire crisis in Afghanistan. Volgens de VN kampt een groot deel van de bevolking met honger, hebben boeren te maken met droogte en kunnen miljoenen kinderen niet naar school. Ruim 1,1 miljoen kinderen lijdt aan acute ondervoeding.

Ongeveer 22 miljoen mensen in Afghanistan hebben hulp nodig. Veel Afghanen zijn gevlucht of willen het land ontvluchten. In vijf buurlanden zitten ongeveer 5,7 miljoen kwetsbare mensen uit Afghanistan. De VN willen ook hen helpen, maar daarvoor is nog eens 623 miljoen dollar voor nodig.

Het geld is bestemd voor tientallen NGO's en VN-organisaties. Zij kunnen het gebruiken voor bijvoorbeeld voedsel, zorg, noodopvang, onderwijs en de middelen om de noodhulp bij de juiste mensen te krijgen. Het is niet de bedoeling dat de Taliban het geld in handen krijgen. Die zeggen overigens dat steun hoognodig is.

De Verenigde Staten hebben dinsdag ruim 308 miljoen dollar (ongeveer 272 miljoen euro) toegezegd. "De VS blijven toegewijd aan het helpen van de mensen in Afghanistan", aldus de Amerikaanse organisatie voor internationale ontwikkeling USAID.

Meer uit Buitenland

Europese Commissie vlijmscherp over rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bijzonder streng over de rechtsstaat in Hongarije in een landenanalyse die de commissie van alle 27 EU-landen heeft gemaakt.

51 minuten geleden
Scholz wil opnieuw bondskanselier worden na verkiezingen 2025

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil een nieuwe termijn als regeringsleider na de verkiezingen van 2025. Dat zei hij woensdag op een persconferentie in Berlijn.

54 minuten geleden
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

2 uur geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

4 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

6 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

7 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

8 uur geleden