Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN willen 5 miljard dollar voor noodhulp Afghanistan dit jaar

VN willen 5 miljard dollar voor noodhulp Afghanistan dit jaar

GENÈVE (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Naties willen ruim 5 miljard dollar (ruim 4,4 miljard euro) ophalen om de humanitaire crisis in Afghanistan dit jaar te bestrijden. Het is het hoogste bedrag ooit dat de volkerenorganisatie vraagt voor noodsteun aan een land.

Sinds de machtsovername van de Taliban dreigt een grote humanitaire crisis in Afghanistan. Volgens de VN kampt een groot deel van de bevolking met honger, hebben boeren te maken met droogte en kunnen miljoenen kinderen niet naar school. Ruim 1,1 miljoen kinderen lijdt aan acute ondervoeding.

Ongeveer 22 miljoen mensen in Afghanistan hebben hulp nodig. Veel Afghanen zijn gevlucht of willen het land ontvluchten. In vijf buurlanden zitten ongeveer 5,7 miljoen kwetsbare mensen uit Afghanistan. De VN willen ook hen helpen, maar daarvoor is nog eens 623 miljoen dollar voor nodig.

Het geld is bestemd voor tientallen NGO's en VN-organisaties. Zij kunnen het gebruiken voor bijvoorbeeld voedsel, zorg, noodopvang, onderwijs en de middelen om de noodhulp bij de juiste mensen te krijgen. Het is niet de bedoeling dat de Taliban het geld in handen krijgen. Die zeggen overigens dat steun hoognodig is.

De Verenigde Staten hebben dinsdag ruim 308 miljoen dollar (ongeveer 272 miljoen euro) toegezegd. "De VS blijven toegewijd aan het helpen van de mensen in Afghanistan", aldus de Amerikaanse organisatie voor internationale ontwikkeling USAID.

Meer uit Buitenland

Iraanse ambassade in Saudi-Arabië na zeven jaar heropend

RIYAD (ANP/RTR) - De Iraanse ambassade in de Saudische hoofdstad Riyad is dinsdag na zeven jaar sluiting weer opengegaan. De heropening is een gevolg van de toenadering tussen de twee rivalen aan de Perzische Golf in maart, dankzij Chinese diplomatie.

20 minuten geleden
VN-chef: verwoesting dam is gevolg van Russische invasie

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben geen onafhankelijke informatie over hoe de stuwdam in Oekraïne beschadigd is geraakt, maar volgens secretaris-generaal António Guterres is wel duidelijk dat het gaat om "opnieuw een verwoestend gevolg" van de Russische invasie.

47 minuten geleden
Rusland: 71 militairen gedood door Oekraïens offensief

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zegt dat 71 Russische militairen de afgelopen dagen zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Nog eens 210 militairen raakten gewond. Rusland laat zelden informatie los over de eigen verliezen.

1 uur geleden
Zelensky: verwoesting dam grootste milieuramp in decennia

KYIV (ANP/DPA) - De verwoesting van de Kachovka-dam is de "grootste door mensen veroorzaakte milieuramp in Europa in tientallen jaren". Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die digitaal zijn opwachting maakte op een veiligheidsconferentie in Bratislava.

1 uur geleden
Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting stuwdam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de verwoesting van de Kachovka-dam in de benedenloop van de rivier de Dnipro. De Russische gezant bij de VN in New York heeft dit volgens Russische media bevestigd. Oekraïne wil ook dat de VN-Veiligheidsraad zich over de zware beschadiging van de dam werpt.

1 uur geleden
Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit overstroomde gebieden

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit gebieden die zijn overstroomd na de verwoesting van de Nova Kachovka-dam, meldt de Oekraïense procureur-generaal. Volgens hem moeten ook 25.000 mensen worden geëvacueerd aan de door Rusland bezette kant van de rivier Dnipro.

1 uur geleden
EU: dambreuk is toppunt van Russische aanvallen op burgerdoelen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de verantwoordelijkheid voor de verwoesting van een belangrijke Oekraïense stuwdam bij Rusland. De dambreuk "vertegenwoordigt een nieuwe dimensie van Russische wreedheden" en is mogelijk een oorlogsmisdaad, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

1 uur geleden