
VN: wereldwijde voedselprijzen opnieuw gedaald in december
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde prijzen van voedsel zijn in december voor de negende maand op rij gedaald, meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De voedselprijsindex van de FAO, die vijf belangrijke basisproducten volgt, zakte in december met 1,9 procent vergeleken met een maand eerder. Door de daling liggen de wereldwijde voedselprijzen 1 procent onder het niveau van eind 2021. Dat is de eerste jaarlijkse daling sinds 2018.
De zwakke vraag naar plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en olijfolie, en rundvlees zorgde ervoor dat de voedselprijsindex in december daalde. Zuivel en suiker werden daarentegen duurder. Ondanks de daling liggen de voedselprijzen nog steeds ruim boven het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.
Daarnaast waren de prijzen eind 2021 ook al hoog door tegenvallende oogsten en veel vraag naar landbouwproducten vanuit onder meer China. Voor heel 2022 lag de voedselprijsindex gemiddeld dan ook 14 procent hoger dan het voorgaande jaar. De hoge prijzen voor voeding droegen naast de hogere energierekeningen in het afgelopen jaar bij aan de sterke stijging van de kosten van levensonderhoud en zorgden voor meer honger in de wereld.
Sterke schommelingen
De voedselprijzen lieten afgelopen jaar sterke schommelingen zien. In maart vorig jaar schoten de prijzen omhoog na de Russische inval in Oekraïne. Dat kwam doordat de twee landen grote leveranciers zijn van granen en oliën. Dankzij de zogeheten graandeal tussen Rusland en Oekraïne, die onder leiding van de VN en Turkije werd bereikt, kwam de uitvoer van graan via de Zwarte Zee weer op gang en daalden de prijzen.
De daling van de voedselprijsindex betekent niet dat voedingsproducten in de supermarkt ook goedkoper worden. De graadmeter volgt namelijk de verschuivingen in de grondstofkosten en het duurt even voordat veranderingen doorwerken in de detailhandelsprijzen. De prijzen in de supermarkt worden daarbij opgedreven door stijgende energie- en arbeidskosten. De zogeheten voedselinflatie loopt dan ook hoog op in landen van het Verenigd Koninkrijk tot Pakistan en Brazilië.
De vooruitzichten voor 2023 hangen volgens de FAO vooral af van de weersomstandigheden. Zo kampten grote telers afgelopen jaar met droogte, overstromingen en vorst. De oorlog in Oekraïne, die bijna een jaar duurt, drukt ook op de financiën van de Oekraïense boeren en dwingt hen om stukken land onbewerkt te laten.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
20 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
21 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
24 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
31 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden