Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: wereldhandel bereikte recordniveau in 2022

VN: wereldhandel bereikte recordniveau in 2022

GENÈVE (ANP/DPA) - De wereldhandel heeft in 2022 een recordniveau bereikt, hoewel de groei in het laatste kwartaal van het jaar afnam. Dat meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) op basis van een eigen rapport. De organisatie van de Verenigde Naties voorspelt daarin ook dat de wereldwijde handelsvolumes in de eerste helft van dit jaar stagneren.

Het totale wereldwijde handelsvolume bedroeg vorig jaar 32 biljoen dollar (ruim 29 biljoen euro), zo schat UNCTAD. De handel in goederen steeg met ongeveer 10 procent ten opzichte van 2021 en bereikte een geschatte waarde van 25 biljoen dollar. De wereldwijde handel in diensten steeg zelfs nog sterker en groeide met 15 procent op jaarbasis tot 7 biljoen dollar.

De groei van de handel werd volgens de organisatie vooral gestimuleerd doordat de logistieke problemen in havens grotendeels zijn opgelost en de wereldwijde capaciteit om goederen te vervoeren weer is toegenomen. Ook zijn de vrachtkosten, die tijdens de coronapandemie flink stegen, weer gedaald tot de niveaus van voor de pandemie. De inflatie, stijgende rentetarieven en hoge prijzen voor onder meer energie, voedsel en metalen zorgen echter voor minder goede vooruitzichten voor dit jaar, voorspelt UNCTAD.

De Russische export daalde volgens de handelsorganisatie het sterkst van de grote landen in het laatste kwartaal van 2022. De Russische economie werd getroffen door de zware westerse sancties na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. Die invasie zorgde vorig jaar ook voor forse prijsstijgingen op de wereldwijde voedsel- en energiemarkten. Volgens de VN-organisatie vormen de "geopolitieke spanningen", waaronder de oorlog in Oekraïne, de grootste risico's voor de wereldhandel in 2023.

Meer uit Financieel

Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

30 minuten geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

1 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

4 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

5 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

6 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

7 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

9 uur geleden