Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-vluchtelingenorganisatie meldt 80 miljoen vluchtelingen

VN-vluchtelingenorganisatie meldt 80 miljoen vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) schat dat er halverwege dit jaar bijna 80 miljoen mensen op pad waren die van huis en haard zijn verdreven door gewapende conflicten, vervolgingen en mensenrechtenschendingen. Bijna 35 miljoen waren naar het buitenland gevlucht en de rest is in eigen land ontheemd geraakt. Ruim vier miljoen naar het buitenland uitgeweken ontheemden hebben asiel aangevraagd, volgens schattingen van de UNHCR.

VN-chef António Guterres heeft eerder dit jaar opgeroepen tot een wereldwijd staak-het-vuren vanwege het coronavirus, maar dat heeft geen gehoor gevonden. De strijd in bijvoorbeeld in Congo, Jemen, Mozambique, Somalië en Syrië ging onverminderd door.

Volgens de vluchtelingencommissaris van de VN, Filippo Grandi, is het aantal mensen dat door geweld op drift raakt in tien jaar tijd verdubbeld. "De internationale gemeenschap slaagt er niet in om vrede te waarborgen, we overschrijden weer een sombere mijlpaal, die steeds hoger zal worden, tenzij wereldleiders oorlogen stoppen", aldus Grandi.

Voor mensen op de vlucht vormt de coronapandemie een crisis bovenop een crisis. Maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, maken het voor vluchtelingen moeilijker om in veiligheid te komen. Op het hoogtepunt van de eerste golf van het coronavirus in april sloten 168 landen hun grenzen geheel of gedeeltelijk. Daarvan maakten negentig landen geen uitzondering voor mensen die asiel zochten. Momenteel zijn er 111 landen die met steun van de vluchtelingenorganisatie oplossingen hebben gevonden om ervoor te zorgen dat hun asielstelsel tijdens deze pandemie toch volledig of gedeeltelijk operationeel is.

Meer uit Buitenland

Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

42 minuten geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

1 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

2 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

2 uur geleden
Bijna 160 doden door aardverschuivingen in Ethiopië

ADDIS ABEBA (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na twee aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar 157, meldt een regeringsfunctionaris. Eerder was al duidelijk geworden dat tientallen mensen waren overleden.

3 uur geleden
Hamas en Fatah tekenen samen verklaring met oproep tot eenheid

BEIJING (ANP/AFP) - Afgevaardigden van de Palestijnse beweging Hamas en de partij Fatah hebben samen met andere Palestijnse groeperingen een overeenkomst en oproep voor nationale eenheid ondertekend. De Palestijnse partijen hebben op uitnodiging van China met elkaar gesproken in Beijing.

4 uur geleden
Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

5 uur geleden