Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-Veiligheidsraad zondag bijeen vanwege geweld Gaza

VN-Veiligheidsraad zondag bijeen vanwege geweld Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te vergaderen over het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens diplomatieke bronnen staat de bijeenkomst gepland om 14.00 uur.

Eerder op donderdag werd bekend dat een spoedzitting op vrijdag niet door zou gaan. Diplomaten zeiden dat de Verenigde Staten niets voelden voor een openbare spoedzitting, die was aangevraagd door Tunesië, Noorwegen en China.

De raad heeft deze week al twee keer achter gesloten deuren vergaderd over de escalatie van het geweld in de Gazastrook. Dat leidde niet tot een gezamenlijke verklaring. Daar hadden alle vijftien leden mee moeten instemmen, maar naar verluidt lagen de VS dwars.

Washington geldt als een belangrijke bondgenoot van Israël. De Amerikaanse regering benadrukte deze week dat de Israëliërs het recht hebben zich te verdedigen tegen raketaanvallen, maar riep ook op al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen.

De raketbeschietingen en luchtaanvallen hebben tot dusver aan tientallen mensen het leven gekost. De Palestijnse autoriteiten maakten melding van 83 doden, onder wie 17 kinderen. In Israël kwamen minstens zeven mensen om het leven, onder wie een zesjarige.

Diplomaten hadden eerder gezegd dat ook Israël en de Palestijnen vertegenwoordigd zouden zijn bij de bijeenkomst van vrijdag. Een ingewijde zegt nu dat Washington de vergadering van de raad wil uitstellen tot dinsdag.

Vier Europese leden van de raad kwamen deze week alvast met een eigen gezamenlijke verklaring. Noorwegen, Estland, Frankrijk en Ierland noemden het onacceptabel dat ook veel burgerslachtoffers vallen bij de strijd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Dode en vermisten na instorten steiger Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Zeker één persoon is in het Belgische Antwerpen om het leven gekomen door het instorten van een bouwsteiger en een deel van een school in aanbouw. De brandweer zoekt nog naar vijf vermisten die onder het puin liggen. "Onze ploegen krijgen bijstand van een aannemer met gespecialiseerd materiaal", meldt de hulpdienst op Twitter.

2 uur geleden
Belgen mogen langer en met meer mensen samen tafelen of drinken

BRUSSEL (ANP) - Belgen mogen binnenkort weer langer naar café en restaurant. Nu de corona-epidemie aan kracht blijft inboeten, mogen ze bovendien met dubbel zoveel mensen aan tafel (van vier naar acht), hebben de verantwoordelijke ministers besloten.

3 uur geleden
Lissabon op slot vanwege Delta-variant, toeristen mogen wel weg

LISSABON (ANP/DPA/RTR) - De Portugese hoofdstad Lissabon ging vrijdagmiddag op slot vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen. De circa 2,8 miljoen inwoners van het hoofdstedelijk gebied mogen tot maandagochtend vroeg niet zomaar naar andere delen van het land reizen. Toeristen die naar Lissabon vliegen en daarna willen doorreizen naar hun vakantiebestemming buiten de stad, worden niet tegengehouden.

3 uur geleden
Antwerpse bouwsteiger stort in en bedelft meerdere mensen

ANTWERPEN (ANP) - Een ingestorte bouwsteiger heeft in Antwerpen meerdere mensen bedolven. De brandweer heeft inmiddels een tiental slachtoffers bevrijd, maar er liggen nog mensen onder het steigermateriaal en het puin.

4 uur geleden
WHO: Delta-variant corona op weg wereldwijd dominant te worden

GENÈVE (ANP) - De Delta-variant is wereldwijd goed op weg de overheersende variant van het coronavirus te worden, zegt WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan. Dat komt doordat deze mutatie extra besmettelijk is.

4 uur geleden
Tweede termijn voor VN-chef António Guterres

NEW YORK (ANP) - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft António Guterres benoemd voor een tweede termijn als secretaris-generaal van de volkerenorganisatie. De Veiligheidsraad met daarin de machtigste landen gaf eerder deze maand al unaniem haar zegen aan de 72-jarige Portugees.

4 uur geleden
Italië heft inreisbeperkingen op voor reizigers uit EU

ROME (ANP/AFP/RTR) - Italië heft zaterdag de inreisbeperkingen op voor EU-reizigers die met een speciale coronapas kunnen laten zien dat ze volledig ingeënt zijn tegen Covid-19, negatief zijn getest op het virus of recentelijk zijn hersteld na een besmetting. Nu moet deze groep nog een negatieve coronatest overleggen.

5 uur geleden