Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren Gaza

VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/DPA) - Bijna zes maanden na het begin van de bloedige oorlog in de Gazastrook heeft de VN-Veiligheidsraad voor de eerste keer opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas. Ook moeten alle gijzelaars in handen van Hamas direct en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten, staat in een resolutie. De Verenigde Staten onthielden zich van stemming, de rest was voor.

Tot nu toe lukte het de vijftienkoppige raad als machtigste VN-orgaan niet tot een oproep te komen omdat leden met een vetorecht, zoals de VS, Rusland en China, dwarslagen. Het besluit, dat bindend is volgens het internationaal recht, vergroot de internationale druk op de conflictpartijen Israël en Hamas. Het is echter de vraag of en in welke mate de oproep enige invloed zal hebben op beslissingen van de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu of Hamas over het verdere verloop van de oorlog.

Direct voor de stemming had Netanyahu nog gedreigd dat hij de geplande reis van twee gezanten naar Washington op korte termijn zou annuleren als de VS hun vetorecht niet zouden gebruiken. Washington, de sterkste bondgenoot van Israël, verzette zich driemaal tegen de oproep voor een staakt-het-vuren met een veto.

Meer uit Buitenland

Uitgaansverbod en leger op straat in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/DPA) - De regering van Bangladesh heeft zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd na vier dagen van gewelddadige studentenprotesten. Daarbij zijn volgens plaatselijke media meer dan honderd doden gevallen, meer dan de helft daarvan op vrijdag. Het leger patrouilleert in de hoofdstad Dhaka. Bij de onlusten zijn naar verluidt driehonderd agenten gewond geraakt. De politie zou ook met vuurwapens op betogers hebben geschoten.

1 uur geleden
Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

5 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

5 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

7 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

14 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

14 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

15 uur geleden