Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-Veiligheidsraad met spoed bijeen over coup Myanmar

VN-Veiligheidsraad met spoed bijeen over coup Myanmar

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad komt dinsdag met spoed in een digitale sessie bijeen om de staatsgreep van het leger in Myanmar te bespreken. Aangezien China een vetorecht in de raad heeft, worden er geen grote stappen verwacht. De Amerikaanse president Joe Biden roept alle landen, ook in de regio, op de junta in Myanmar onder druk te zetten.

Het leger nam zondagnacht de macht over en arresteerde regeringsleider en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De coup werd door onder meer de VS, de EU en de VN veroordeeld.

Biden roept in een verklaring de internationale gemeenschap op "met één stem" het Myanmarese leger ertoe aan te zetten een stap terug te doen, activisten vrij te laten, het telefoon- en internetverkeer te herstellen en af te zien van geweld tegen burgers.

Sancties

De president noemt de staatsgreep een "directe aanval op de overgang naar democratie en de rechtstaat" in het land. Eerder hadden de VS al gedreigd met sancties als de verantwoordelijken de machtsovername niet terugdraaien.

Myanmars buurland China sprak de hoop uit dat de partijen in Myanmar er onderling uitkomen, zodat de "politieke en sociale stabiliteit" beschermd kunnen worden. Peking heeft het leger van Myanmar in het verleden gesteund en is doorgaans tegenstander van wat het bemoeienis met interne aangelegenheden in andere landen noemt.

Aung San Suu Kyi

Het Noorse Nobelprijscomité reageerde met afschuw op de arrestatie van Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won. Ook het comité riep op tot haar onmiddellijke vrijlating.

De Verenigde Naties vrezen dat de staatsgreep de situatie van de 600.000 Rohingya-moslims die het land nog niet hebben ontvlucht verder zal verslechteren.

Meer uit Buitenland

Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

30 minuten geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

34 minuten geleden
Frankrijk begint met grootschalige vaccinatiecampagne voor eenden

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk is begonnen met een grootschalige campagne om eenden te vaccineren tegen de vogelgriep. De autoriteiten willen zo voorkomen dat de vogels massaal gedood moeten worden op pluimveebedrijven bij een nieuwe uitbraak van het besmettelijke virus.

1 uur geleden
Echtpaar met hond gedood door beer in natuurpark Alberta

CALGARY (ANP) - Een echtpaar en hun hond zijn in een natuurpark in de Canadese provincie Alberta gedood door een grizzlybeer. Canadese media meldden in het weekeinde dat er een noodoproep was verzonden, maar hulpverleners konden als gevolg van slechte weersomstandigheden alleen te voet naar de plek waar de oproep vandaan kwam. Toen die er zaterdag na vele uren later aankwamen, vonden ze de slachtoffers.

1 uur geleden
Oekraïne zegt keuze Slowaakse kiezer te respecteren na winst Fico

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land de "keuze respecteert" van kiezers in Slowakije. Daar zijn de parlementsverkiezingen dit weekend gewonnen door de partij van oud-premier Robert Fico, die zich heeft uitgesproken tegen militaire steun voor het buurland.

2 uur geleden
Tientallen gewonden bij brand in politiehoofdkwartier Egypte

ISMAILIA (ANP) - Bij een grote brand in een politiehoofdkwartier in de Egyptische stad Ismailia zijn naar schatting rond de veertig gewonden gevallen. Het pand van het 'Directoraat Veiligheid' lijkt volkomen uitgebrand afgaande op beelden gemaakt bij het nablussen. De oorzaak van de brand die bijna 2,5 uur duurde, is niet bekend.

3 uur geleden
Buitenlandministers EU komen voor het eerst bijeen in Kyiv

KYIV (ANP) - De buitenlandministers van de EU-landen zijn maandagochtend bijeen in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Met dat novum willen ze tonen dat Oekraïne op de Europese Unie kan blijven rekenen. "Samen laten we zien dat we vierkant achter Oekraïne staan", twittert minister Hanke Bruins Slot.

3 uur geleden