Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-Veiligheidsraad: daders aanslag Kabul moeten berecht

VN-Veiligheidsraad: daders aanslag Kabul moeten berecht

NEW YORK (ANP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de terroristische aanslag bij het vliegveld van Kabul "in de meest krachtige termen" veroordeeld en onderstreept dat alle betrokkenen moeten worden berecht. Het gaat dan niet alleen om de daders, maar ook de organisatoren, financiers en sponsors, aldus het orgaan.

De vijftien leden tellende raad met als permanente leden de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, herhaalt dat elke daad van terrorisme crimineel en niet te rechtvaardigen is. Alle landen worden opgeroepen mee te werken met autoriteiten die het fatale incident onderzoeken. Daarnaast roept de raad "relevante partijen" op mee te werken aan de veilige evacuatie van burgers uit Kabul.

Bij de door terreurgroep IS opgeëiste zelfmoordaanslag kwamen minstens negentig mensen om het leven, onder wie dertien Amerikaanse militairen, twee Britse burgers, Afghaanse burgers en Talibanstrijders.

De permanente leden van de Veiligheidsraad komen naar verwachting maandag samen voor spoedoverleg over Afghanistan. De Fransen en Britten werken aan een resolutie.

Meer uit Buitenland

Zelensky: niet sterk als Biden niet naar vredestop Oekraïne komt

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Joe Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Bidens afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.

15 minuten geleden
Club Mallorca had geen vergunning voor terras

PALMA DE MALLORCA (ANP) - De Medusa Beach Club in Mallorca had geen vergunning voor het terras dat afgelopen weekend instortte. Dat zei de burgemeester Jaime Martínez volgens de nieuwssite laSexta en de krant Diario de Mallorca bij het presenteren van een rapport over het ongeval.

38 minuten geleden
Mediaberichten: Israëlische tanks bereiken centrum Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische tanks hebben het centrum van de stad Rafah bereikt, zeggen getuigen tegen persbureau Reuters. Ook de Israëlische nieuwssite Times of Israel meldt op basis van Palestijnse media dat de tanks het centrum binnenrijden.

40 minuten geleden
Hamas meldt 16 doden in Rafah afgelopen nacht

RAFAH (ANP/RTR) - In Rafah zijn afgelopen nacht zestien Palestijnen gedood, meldt Hamas. Ondanks vele internationale oproepen om het offensief in de stad te staken, heeft Israël daar in de nacht en ochtend verdere lucht- en tankaanvallen uitgevoerd.

2 uur geleden
UNRWA: ongeveer miljoen mensen ontvluchtten Rafah

RAFAH (ANP) - De afgelopen drie weken zijn ongeveer 1 miljoen mensen Rafah ontvlucht, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De maanden daarvoor waren juist veel Palestijnen gevlucht naar die stad in het zuiden van de Gazastrook. Begin mei riep Israël op om delen van Rafah te evacueren, omdat het een offensief op de stad begon.

3 uur geleden
België levert komende jaren 30 F-16's aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België gaat de komende jaren dertig F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne, meldt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. De eerste toestellen moeten dit jaar nog aankomen, de rest uiterlijk in 2028.

4 uur geleden
EU-ministers van Defensie bijeen over Oekraïne

BRUSSEL (ANP/DPA) - De ministers van Defensie van de Europese Unie komen dinsdag bijeen in Brussel om over militaire hulp aan Oekraïne te praten en over pogingen om de Europese defensie-industrie te versterken.

5 uur geleden