Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-Veiligheidsraad: daders aanslag Kabul moeten berecht

VN-Veiligheidsraad: daders aanslag Kabul moeten berecht

NEW YORK (ANP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de terroristische aanslag bij het vliegveld van Kabul "in de meest krachtige termen" veroordeeld en onderstreept dat alle betrokkenen moeten worden berecht. Het gaat dan niet alleen om de daders, maar ook de organisatoren, financiers en sponsors, aldus het orgaan.

De vijftien leden tellende raad met als permanente leden de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, herhaalt dat elke daad van terrorisme crimineel en niet te rechtvaardigen is. Alle landen worden opgeroepen mee te werken met autoriteiten die het fatale incident onderzoeken. Daarnaast roept de raad "relevante partijen" op mee te werken aan de veilige evacuatie van burgers uit Kabul.

Bij de door terreurgroep IS opgeëiste zelfmoordaanslag kwamen minstens negentig mensen om het leven, onder wie dertien Amerikaanse militairen, twee Britse burgers, Afghaanse burgers en Talibanstrijders.

De permanente leden van de Veiligheidsraad komen naar verwachting maandag samen voor spoedoverleg over Afghanistan. De Fransen en Britten werken aan een resolutie.

Meer uit Buitenland

Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

4 minuten geleden
EU-voorzitter verwerpt kritiek op 'onwettig' fiat natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De draai van Oostenrijk die de Europese natuurherstelwet toch over de eindstreep lijkt te helpen, is niet onwettig. EU-voorzitter België is niet bang dat de Europese rechter de goedkeuring van de veelbesproken wet straks annuleert, zegt de Brusselse minister Alain Maron.

53 minuten geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

1 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

2 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

6 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

9 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

11 uur geleden