Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: Trump-aanhanger betrokken bij huurlingenmissie in Libië

VN: Trump-aanhanger betrokken bij huurlingenmissie in Libië

NEW YORK (ANP) - Een bekende Trump-aanhanger en oprichter van het Amerikaanse paramilitaire beveiligingsbedrijf Blackwater is volgens een vertrouwelijk VN-rapport een van de meesterbreinen achter een geheime huurlingenoperatie in Libië.

Volgens een expertpanel van de Verenigde Naties stelde Erik Prince in april 2019 in de Egyptische hoofdstad Caïro een militaire operatie voor aan de Libische krijgsheer Khalifa Haftar om hem te helpen in zijn strijd tegen de internationaal erkende regering van het land. Delen van het geheime rapport, dat donderdag is aangeboden aan de VN-Veiligheidsraad, zijn in het bezit van het Duitse persbureau DPA.

De zogeheten 'Operatie Opus' had Haftar met bewapende vliegtuigen, verkenningsvluchten, boten en een programma voor het ontvoeren en doden van hooggeplaatste personen moeten steunen in zijn strijd. Prince bracht destijds oorlogsvliegtuigen het land binnen en schond daarmee het huidige wapenembargo voor het land waar al jarenlang een burgeroorlog woedt.

DPA heeft in mei vorig jaar al bericht over de missie, daarbij verwijzend naar VN-experts. Maar zonder te melden dat Prince nauw met die operatie verbonden was. De voormalige elitesoldaat trok de afgelopen jaren herhaaldelijk de aandacht door nauwe contacten met ex-president Donald Trump en zijn omgeving. Hij is ook de broer van de voormalige Amerikaanse minister van Onderwijs Betsy DeVos.

Meer uit Buitenland

Zweedse premier wil leger inzetten tegen criminele bendes

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft donderdag beloofd het leger in te zetten tegen criminele bendes, na een uitbarsting van geweld die groeiende aantallen dodelijke slachtoffers onder kinderen en onschuldige burgers eist.

1 uur geleden
Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

6 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

7 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

12 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

14 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

14 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

14 uur geleden