Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-topman wil bescherming klimaatactivisten na Duitse invallen

VN-topman wil bescherming klimaatactivisten na Duitse invallen

BERLIJN (ANP/DPA) - António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft via zijn woordvoerder opgeroepen tot de bescherming van klimaatactivisten. Hij benadrukte het belang van hun acties na een reeks invallen van de Duitse politie bij leden van klimaatorganisatie Letzte Generation (Laatste Generatie).

Woordvoerder Stéphane Dujarric zegt dat we de "morele stem van jonge mensen" meer nodig hebben dan ooit. Hij bewondert de activisten omdat ze "ook in de donkerste dagen" hun doelen nastreven. In zijn ogen spelen demonstranten een belangrijke rol in het overtuigen van regeringen en bedrijven om zich in te zetten voor een beter klimaat. Dujarric wijst op het grondrecht om vreedzaam te protesteren, maar erkent ook dat overheden de verantwoordelijkheid hebben om de veiligheid te handhaven.

Woensdag doorzocht de Duitse politie vijftien woningen in een grootschalige actie tegen Letzte Generation, beschuldigd van het oprichten of steunen van een criminele organisatie. De politie heeft zeven verdachten in beeld.

De organisatie probeert met acties voor elkaar te krijgen dat de Duitse regering beter klimaatbeleid voert om te zorgen dat de aarde met niet meer dan 1,5 graad opwarmt. De activisten hebben onder meer wegen geblokkeerd, zich vastgeplakt in musea en op de luchthavens van München en Berlijn en de top van een grote kerstboom gezaagd.

Meer uit Buitenland

Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

45 minuten geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

58 minuten geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

1 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

1 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

1 uur geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

3 uur geleden
Italië mag van Albanees parlement twee asielkampen bouwen

TIRANA (ANP/RTR) - Het Albanese parlement heeft ingestemd met een migratiedeal met Italië. Dat land kan daardoor verdergaan met de bouw van twee aanmeldcentra. In die centra wordt gekeken of migranten in aanmerking komen om naar Italië te komen, of dat ze worden teruggestuurd.

3 uur geleden