Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-topman veroordeelt 'gebruik van dodelijk geweld' in Myanmar

VN-topman veroordeelt 'gebruik van dodelijk geweld' in Myanmar

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft "het gebruik van dodelijk geweld" in Myanmar veroordeeld. In het land in Zuidoost-Azië zijn zaterdag twee mensen omgekomen toen veiligheidstroepen het vuur openden op demonstranten in Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar.

"Ik veroordeel het gebruik van dodelijk geweld in Myanmar", schreef Guterres op Twitter. "Het gebruik van dodelijk geweld, intimidatie en pesterijen tegen vreedzame demonstranten is onaanvaardbaar."

De Verenigde Staten hebben eerder al laten weten "ernstig bezorgd" te zijn over de situatie in het land waar sinds de militaire coup op 1 februari al meer dan twee weken dagelijks protesten zijn tegen de nieuwe machthebbers. "We staan achter de bevolking van Birma", twitterde woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Myanmar heette vroeger Brima.

De tegenstanders van de coup ijveren voor de vrijlating van de wettig gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi en haar medestanders, die op 1 februari werden opgepakt na een staatsgreep door de militairen. Haar politieke partij had de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen.

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

4 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

5 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

10 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

12 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

12 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

12 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

12 uur geleden