Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-topman: nucleair conflict niet langer uit te sluiten

VN-topman: nucleair conflict niet langer uit te sluiten

NEW YORK (ANP/RTR) - Een nucleair conflict is niet langer uit te sluiten nu Rusland zijn kernarsenaal in verhoogde staat van paraatheid heeft gebracht, zegt VN-topman Antonio Guterres. "Het vooruitzicht van een nucleair conflict, eens ondenkbaar, is terug in het rijk van de mogelijkheden."

De Russische president Vladimir Poetin kondigde eind vorige maand, enkele dagen na de invasie in Oekraïne, aan de nucleaire wapens van Rusland als afschrikkingsmiddel in paraatheid te brengen. Guterres noemde dat maandag in New York een "ijzingwekkende ontwikkeling." Hij riep opnieuw op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en serieuze onderhandelingen tussen beide partijen.

De secretaris-generaal van de volkerenorganisatie maakte bekend dat 40 miljard dollar extra wordt gestoken in een fonds voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Voor miljoenen mensen in dat land dreigt volgens hem honger, en de water- en medicijnvoorraden raken uitgeput.

Meer uit Buitenland

Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

3 minuten geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

4 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

5 uur geleden
Italiaanse na verkiezing Europarlement vrijgelaten door Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Italiaanse Ilaria Salis, die afgelopen weekend werd verkozen voor het Europees Parlement, is vrijgelaten uit haar Hongaarse huisarrest. Ze stond in Hongarije terecht voor het aanvallen van neonazi's, maar kon door haar verkiezing aanspraak maken op de immuniteit van Europarlementariërs.

6 uur geleden
Von der Leyen niet welkom bij overleg EU-leiders over haar baan

BRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is niet welkom bij het overleg van de EU-leiders maandag over haar mogelijke herbenoeming en de verdeling van de andere Europese topfuncties. Von der Leyen geldt als grote favoriet om het dagelijks bestuur van de EU opnieuw te gaan leiden. Ze schuift normaliter wel aan bij EU-toppen, maar het dineroverleg is "alleen voor leiders" van EU-landen, zegt de commissie.

6 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

7 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

7 uur geleden