Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN stoppen met politieke missie in Soedan

VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

De rust in Soedan is namelijk nog allerminst teruggekeerd. Al zeven maanden vecht het leger daar tegen de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en een einde lijkt niet direct in zicht. "Laat me duidelijk zijn", zegt bijvoorbeeld de Britse gezant bij de VN daarover: "Het Verenigd Koninkrijk zou er niet voor hebben gekozen om de missie te sluiten. De noodzaak om de Soedanese bevolking te steunen is voor de VN en de internationale gemeenschap niet afgenomen."

De generaal van de strijdkrachten Abdel Fattah al-Burhan was al langer niet blij met de VN-missie, die UNITAMS heet en in 2020 begon. Hij wilde dat Volker Perthes, de leider van de missie, werd ontslagen omdat Perthes hem de geweldsescalatie zou hebben verweten. De Duitser kwam het land niet meer in en trad na een paar maanden af, maar kreeg nog geen vervanger.

Democratische transitie

Voor UNITAMS werken 245 mensen, die drie maanden de tijd hebben om de missie af te breken en het land te verlaten. Het doel van de missie was om voor een democratische transitie te zorgen na de val van dictator Omar al-Bashir. In 2021 greep generaal al-Burhan de macht en hij had voordat de burgeroorlog uitbrak nog geen deal gesloten met de VN om democratische verkiezingen uit te schrijven. Hij noemde de missie "teleurstellend".

In het conflict zijn volgens schattingen meer dan 10.000 mensen omgekomen. Zes miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Meer uit Buitenland

Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

56 minuten geleden
Israëlische demonstranten weten met geweld Gaza in te trekken

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëlische demonstranten zijn donderdag door een militair checkpoint bij de noordelijke grensovergang met Gaza gebroken en een paar honderd meter het Palestijnse gebied ingegaan. Het Israëlische leger heeft dat bevestigd. Het gaat volgens mediaberichten waarschijnlijk om radicale Israëlische kolonisten.

2 uur geleden
VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

4 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

4 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

5 uur geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

5 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

7 uur geleden