Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

Op die datum in 1995 veroverden Bosnische Serviërs het dorp Srebrenica. Bosnië-Herzegovina had zich drie jaar eerder onafhankelijk verklaard van toenmalig Joegoslavië, maar dat leidde tot een burgeroorlog in het nieuwe land tussen verschillende bevolkingsgroepen. De VN grepen in en verklaarden een aantal dorpen tot veilige gebieden, waaronder Srebrenica.

In de zomer van 1995 waren Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat verantwoordelijk voor de bescherming van de enclave. Maar de Nederlanders werden overlopen door de Servische troepen en konden een groot deel niet redden. In de dagen daarna zijn 8000 moslimjongens en -mannen vermoord.

Het voorstel voor een internationale herdenkingsdag is niet onomstreden. Onder de Servische bevolking in Bosnië is verontwaardigd gereageerd en duizenden mensen zijn de straat op gegaan om te protesteren. De president van het Servische gedeelte van Bosnië, Milorad Dodik, noemde het een "leugen" dat er destijds in zeven dagen 8000 mensen zijn vermoord.

Ook Rusland reageerde verbolgen op de resolutie voor een herdenkingsdag, die is opgesteld door Duitsland en Rwanda. Volgens de Russische ambassadeur vormt de herdenkingsdag een "bedreiging voor de vrede en veiligheid in het land en de hele regio". Bovendien wijst Moskou op de bombardementen die door de NAVO zijn uitgevoerd op Servisch grondgebied.

De massamoord in Srebrenica is door het Internationale Joegoslaviëtribunaal en het Internationaal Gerechtshof erkend als genocide.

Meer uit Buitenland

Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

48 minuten geleden
NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

2 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

3 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

3 uur geleden
Volt-Europarlementariërs niet naar liberalen, blijven bij groenen

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van Volt bedanken voor de liberale fractie in het Europees Parlement. Ze blijven liever bij de groenen, omdat de liberalen volgens hen niet genoeg afstand nemen van rechts-nationalisten.

3 uur geleden
Rutte verzekerd van NAVO-baan na opgave Roemeense rivaal

BOEKAREST (ANP) - De weg is vrij voor demissionair premier Mark Rutte om de hoogste baas van de NAVO te worden. De enige tegenkandidaat, de Roemeense president Klaus Iohannis, heeft zich teruggetrokken. Na alle andere NAVO-landen steunt ook Roemenië nu Rutte, zegt Iohannis. Belangrijkste obstakel Hongarije liet dinsdag al weten zich achter de Nederlander te scharen.

3 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

4 uur geleden