Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: Spanje schond rechten van Catalaanse separatistenleiders

VN: Spanje schond rechten van Catalaanse separatistenleiders

GENÈVE (ANP/AFP) - Spanje heeft de politieke rechten van Catalaanse separatistenleiders geschonden, stelt het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Het VN-comité heeft een klacht van vier politici beoordeeld die vanwege hun betrokkenheid bij een illegaal referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in 2017 werden veroordeeld voor opruiing. Het gaat om de voormalige vicepremier van Catalonië Oriol Junqueras en drie ex-ministers.

In juli 2018 werden ze geschorst als actief parlementslid, nadat ze waren aangeklaagd en vervolgd voor rebellie, wat inhoudt dat er een oproep tot een gewelddadige opstand is gedaan. Tijdens hun schorsing mochten ze geen publieke taken uitvoeren.

Het VN-Mensenrechtencomité bestaat uit achttien onafhankelijke experts die beoordelen of landen civiele en politieke rechten respecteren naar aanleiding van een internationaal verdrag hierover. Volgens de separatisten werden hun politieke rechten onder dit verdrag geschonden doordat ze geschorst werden, terwijl ze nog nergens voor veroordeeld waren.

Gratie

In 2019 werden de vier uiteindelijk schuldig bevonden aan opruiing, wat in tegenstelling tot rebellie inhoudt dat niet is opgeroepen tot geweld. Hierop werd hun schorsing opgeheven. In 2021 verleende de Spaanse premier Pedro Sanchez de separatistenleiders gratie, naar eigen zeggen als gebaar van goede wil.

Het Mensenrechtencomité oordeelt nu dat het besluit van Spanje om tot schorsing over te gaan niet gebaseerd was op redelijke of objectieve gronden. De separatisten hadden er bij hun aanhangers op aangedrongen de protesten geweldloos te houden.

De Spaanse regering en rechtbanken krijgen geen boete of andere straf opgelegd. Wel geldt het oordeel van het VN-comité als een symbolische overwinning voor Catalaanse separatisten, die nog steeds vinden dat Catalonië zich van Spanje moet afsplitsen.

Meer uit Buitenland

Spreekverbod Trump na opmerkingen over griffier in rechtszaak

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De rechter die in New York het fraudeproces tegen Donald Trump leidt, heeft de oud-president een spreekverbond ('gag order') opgelegd. Trump had sociale media gebruikt om uit te halen naar de hoogste griffier van de rechter, die liet weten dat aanvallen op zijn personeel "onaanvaardbaar en ongepast" zijn en "onder geen enkele omstandigheid zullen worden getolereerd".

1 uur geleden
McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

3 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

4 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

4 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

5 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

5 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

7 uur geleden