Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN slaan alarm over groeiend aantal mensen op de vlucht

VN slaan alarm over groeiend aantal mensen op de vlucht

GENEVE (ANP) - De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties slaat alarm over het groeiende aantal vluchtelingen in de wereld. "Ondanks de pandemie is het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlogen, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen in 2020 gestegen tot bijna 82,4 miljoen", meldt de UNHCR. "Het gaat om een stijging van 4 procent in vergelijking met het recordaantal van 79,5 miljoen eind 2019."

In een jaarlijks rapport van de VN-organisatie blijven binnenlands ontheemden met afstand de grootste groep vluchtelingen. Het gaat om ruim 48 miljoen mensen die op de vlucht zijn in eigen land, 2,3 miljoen meer dan een jaar eerder. Die groei heeft onder meer te maken met crises in landen als Ethiopië, Soedan, Mozambique, Jemen, Afghanistan en Colombia.

Venezolanen vormen een andere grote groep vluchtelingen. Zij vertrokken de afgelopen jaren massaal uit hun olierijke thuisland, waar de economie volledig is ingestort. In 2020 waren volgens het rapport 3,9 miljoen Venezolanen ontheemd buiten hun land, zo'n 300.000 mensen meer dan een jaar eerder.

Vrede en stabiliteit

De VN-organisatie becijferde ook dat steeds minder vluchtelingen kunnen terugkeren. "In de loop van 2020 keerden zo'n 3,2 miljoen binnenlands ontheemden en slechts 251.000 vluchtelingen terug naar hun huizen - een daling van respectievelijk 40 en 21 procent in vergelijking met 2019." Daarnaast zouden in 2020 33.800 vluchtelingen zijn genaturaliseerd in het land waar ze asiel kregen.

De UNHCR roept de internationale gemeenschap op meer te doen om voor vrede en stabiliteit te zorgen. "Om tot oplossingen te komen, moeten wereldleiders en invloedrijke mensen hun verschillen opzijzetten, een einde maken aan een eenzijdige benadering van politiek en zich in plaats daarvan concentreren op zowel het voorkomen als het oplossen van conflicten en het waarborgen van respect voor mensenrechten", aldus de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi in een verklaring.

Meer uit Buitenland

Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

25 minuten geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

57 minuten geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

2 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

4 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

6 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

9 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

11 uur geleden