Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

Vorig jaar waren er nog ongeveer 110 miljoen ontheemden door oorlogen, crises en noodsituaties. Dat het aantal vluchtelingen toeneemt, toont volgens UNHCR vooral "het onvermogen zien om oplossingen te vinden voor nieuwe en langdurige crises". De VN-organisatie wijst erop dat er nu wereldwijd ongeveer evenveel mensen op de vlucht zijn als er in heel Japan wonen.

"Achter deze schrikbarende en stijgende cijfers gaan ontelbare menselijke tragedies schuil", zegt Filippo Grandi, de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Dat lijden moet de internationale gemeenschap ertoe aanzetten om dringend iets te doen aan de diepere oorzaken van gedwongen ontheemding." Hij roept strijdende partijen op om het internationaal recht te accepteren en landen op om beter samen te werken. Anders zou het aantal vluchtelingen de komende jaren blijven stijgen, "met nieuwe ellende en kostbare humanitaire hulp tot gevolg".

De stijging komt vooral door de oorlog in Soedan. Daar brak vorig jaar april een burgeroorlog uit, waardoor momenteel 12 miljoen Soedanezen op de vlucht zijn. Daarnaast hebben ook de oorlog in de Gazastrook en de gewelddadige gevechten in Myanmar en Congo ervoor gezorgd dat veel mensen hun huis en haard moesten verlaten. De meeste vluchtelingen verblijven nog in opvang in hun eigen land. 43,4 miljoen mensen zijn naar een ander land gevlucht, voor het overgrote deel naar buurlanden.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden