
VN-rapport waarschuwt: laat AI niet aan grillen van markt over
NEW YORK (ANP) - De ontwikkeling van steeds geavanceerdere vormen van kunstmatige intelligentie (AI) is te ingrijpend voor de wereld om puur aan de "grillen" van de vrije markt over te laten. Dat schrijven tientallen experts in een nieuw rapport van de Verenigde Naties over de manier waarop de internationale gemeenschap AI in goede banen moet leiden.
Volgens het panel achter het VN-rapport gaan de ontwikkelingen van AI voor bijvoorbeeld chatbots of het maken van plaatjes erg snel. Tegelijkertijd ontbreekt het nog aan de juiste omstandigheden waarin dat veilig kan, schrijven de experts. Bovendien concentreert de ontwikkeling van AI zich volgens hen in een handvol landen. Die kunnen zo erg machtig worden, terwijl de rest van de wereld het nakijken heeft.
De schrijvers pleiten daarom voor een mondiaal systeem van samenwerking bij het toezicht op AI. Nu ontbreekt dat nog. Ook moet er een wereldwijd fonds komen, dat ervoor moet zorgen dat de "digitale kloof" tussen rijkere en armere landen niet groter wordt.
Zorgen over negatieve gevolgen
Sinds de lancering van ChatGPT door het Amerikaanse techbedrijf OpenAI in 2022 is er een wedloop van AI-modellen die steeds meer mogelijkheden hebben om complete teksten of beelden te genereren. Voorstanders roemen de vele mogelijkheden die AI biedt, bijvoorbeeld voor onderzoek of efficiënter en productiever werk. Maar er zijn ook veel zorgen over negatieve gevolgen van toepassingen. Die gaan bijvoorbeeld over onbedoelde vooroordelen die de systemen kunnen hebben, het verlies van veel banen en de gemakkelijkere verspreiding van nepnieuws.
"We weten niet of een utopische of dystopische toekomst waarschijnlijker is", staat in het rapport. Verderop schrijven de experts: "Wij blijven optimistisch over de toekomst met AI en zien positieve mogelijkheden. Maar dat optimisme hangt af van realisme over de risico's en de gebreken van de structuren en prikkels van nu."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
4 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
5 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
7 uur geleden