Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-rapport: Noord-Korea ontwikkelde nucleaire programma's in 2020

VN-rapport: Noord-Korea ontwikkelde nucleaire programma's in 2020

PYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft gedurende 2020 zijn nucleaire en ballistische raketprogramma's in stand gehouden en verder ontwikkeld, meldden de Verenigde Naties maandag in een vertrouwelijk rapport. Dit is in strijd met internationale sancties.

Volgens het rapport heeft Pyongyang "splijtbaar materiaal geproduceerd, nucleaire faciliteiten onderhouden en de ballistische raketinfrastructuur verbeterd". Ook heeft Noord-Korea in het buitenland gezocht naar materialen en technologieën voor deze programma's.

Het afgelopen jaar heeft Noord-Korea volgens het rapport nieuwe ballistische raketsystemen tentoongesteld bij militaire parades. Hoewel er geen nucleaire of ballistische rakettesten zijn uitgevoerd in 2020 zou Pyongyang "voorbereidingen voor testen en de productie en ontwikkeling van nieuwe wapens hebben aangekondigd".

Nieuwe aanpak

Het jaarlijkse rapport aan de commissie van de Veiligheidsraad die de sancties tegen Noord-Korea bespreekt, verschijnt enkele weken nadat Joe Biden is geïnstalleerd als nieuwe president van de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet maandag weten dat Bidens kabinet bezig is om een nieuwe aanpak ten opzichte van Noord-Korea voor te bereiden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de voormalige Amerikaanse president Donald Trump hebben elkaar in 2018 en 2019 in totaal drie keer ontmoet, maar het lukte de Verenigde Staten niet om Pyongyang zover te krijgen zijn nucleaire wapens op te geven. Ook Noord-Korea's eis om sancties tegen het land op te laten heffen, leidden tot niets.

Meer uit Buitenland

Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

13 minuten geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

1 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

4 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

5 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

6 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

7 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

9 uur geleden