Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN overleggen over vetorecht permanente leden Veiligheidsraad

VN overleggen over vetorecht permanente leden Veiligheidsraad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vergadert dinsdag over een voorstel van Liechtenstein dat het vetorecht van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad zou inperken. Het voorstel heeft steun van tenminste vijftig landen, waaronder de Verenigde Staten. De overige vier permanente leden - Frankrijk, Groot-Brittannië, China en Rusland - steunen het voorstel niet.

Het voorstel houdt in dat na elk veto binnen tien werkdagen een Algemene Vergadering van alle 193 lidstaten wordt gehouden om het veto te bespreken. Onder de vijftig landen die het voorstel steunen zitten ook Japan en Duitsland, die beide hopen een permanente zetel in de Veiligheidsraad te bemachtigen mocht die ooit worden uitgebreid. Van landen als India, Brazilië en Zuid-Afrika, die bij uitbreiding mogelijk ook zouden toetreden, is niet bekend hoe ze tegen het voorstel aankijken.

Het idee voor een inperking van het vetorecht bestaat al langer, maar is door de situatie in Oekraïne weer boven komen drijven. De VN-Veiligheidsraad heeft meerdere malen geprobeerd resoluties aan te nemen om het geweld in Oekraïne te veroordelen, maar die werden telkens geblokkeerd door Rusland. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft daar begin april nog kritiek over geuit.

De VN-Veiligheidsraad heeft naast vijf permanente leden ook tien wisselende, niet-permanente leden. Die hebben geen vetorecht.

De Sovjet-Unie was in 1946 de eerste staat die ooit een veto uitsprak in de Veiligheidsraad. Sindsdien heeft Moskou met 143 veto's de meeste ooit uitgesproken, gevolgd door de VS (86 keer), Groot-Brittannië (30 keer) en China en Frankrijk (beide 18 keer).

Meer uit Buitenland

Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

24 minuten geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

1 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

2 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

2 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

3 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

5 uur geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

5 uur geleden