Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN over klimaatverandering: wereld staat 'aan rand van de afgrond'

VN over klimaatverandering: wereld staat 'aan rand van de afgrond'

GENÈVE/BRUSSEL (ANP/RTR) - De wereld staat door de klimaatverandering aan de "rand van de afgrond", stelt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. In een maandag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties staat dat 2020 een van de drie warmste jaren ooit gemeten is.

Volgens Guterres toont het rapport aan dat er "geen tijd is om te verspillen" om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Hij vindt dat landen direct actie moeten ondernemen om mensen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. "Het klimaat verandert en de impact is nu al te kostbaar voor mens en planeet. Dit is het jaar van actie."

2016 is het warmste jaar, daarna volgen 2019 en 2020. Het is volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN niet duidelijk welk jaar warmer was. De organisatie zegt dat extreem weer in combinatie met Covid-19 zorgde "voor een dubbele klap" voor miljoenen mensen in 2020.

Het was vorig jaar volgens de WMO gemiddeld 1,2 graden warmer dan in de pre-industriële periode (1850 tot 1900). In augustus werd het 54,4 graden in een woestijn in de Amerikaanse staat Californië. Dat is de hoogste temperatuur van zeker de afgelopen tachtig jaar. Het decennium van 2011 tot en met 2020 was de warmste ooit gemeten.

Het rapport van de WMO komt kort voor de digitale klimaattop die de Verenigde Staten organiseren. Die vindt op 22 en 23 april plaats met leiders van tientallen landen. De Russische president Vladimir Poetin accepteerde maandag de uitnodiging van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden om deel te nemen.

Meer uit Buitenland

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

BERLIJN (ANP) - Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

17 minuten geleden
Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

LEIPZIG (ANP/DPA) - Op "Tag X", een extreemlinkse protestdag, is het in de Duitse stad Leipzig tot botsingen gekomen tussen demonstranten en de politie, die in groten getale was uitgerukt. De politie sprak van "grote rellen", waarbij vuurwerk en stenen naar de politie werden gegooid. Voor "Tag X" zijn in linkse kringen door heel Duitsland mensen opgeroepen mee te doen, mogelijk duizenden zijn naar Leipzig gekomen. De aanleiding is de veroordeling van de links-extremistische Lina E. en drie anderen. Zij werden woensdag veroordeeld voor aanslagen op vermeende of daadwerkelijke neonazi's, waarbij meerdere gewonden vielen.

1 uur geleden
Biden ondertekent wet over verhoging schuldenplafond

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de wet ondertekend over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Na weken onderhandelen en gekibbel werd het wetsvoorstel donderdag door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.

1 uur geleden
Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

8 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

8 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

10 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

12 uur geleden