Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: oorlog in Oekraïne zorgt voor hoge prijzen en voedseltekort

VN: oorlog in Oekraïne zorgt voor hoge prijzen en voedseltekort

ROME (ANP/RTR) - De oorlog in Oekraïne leidt al tot stijgende prijzen van voeding en een tekort aan basisgewassen in delen van Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat meldt het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), een organisatie van de Verenigde Naties.

Zowel Rusland als Oekraïne is een grote leverancier van granen. De twee landen zijn samen goed voor ongeveer 25 procent van de wereldwijde export van tarwe en voor 16 procent van de export van maïs. Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari zijn de leveringen door deze twee landen ernstig beperkt. Dit heeft geleid tot stijgende prijzen voor granen op de internationale markten. Volgens het IFAD beginnen deze prijsstijgingen nu door te sijpelen naar de voedselprijzen in de winkels in enkele van de armste landen ter wereld.

"Het conflict in Oekraïne, dat al een ramp is voor de direct betrokkenen, zal ook een tragedie zijn voor de armste mensen ter wereld die op het platteland wonen. We zien nu al prijsstijgingen", zei Gilbert F. Houngbo, voorzitter van het IFAD. Hij waarschuwde dat de prijsstijgingen zullen leiden tot meer honger en armoede, met ernstige gevolgen voor de mondiale stabiliteit.

Tarwe

De tarweprijzen liggen momenteel niet ver van het niveau van de laatste voedselcrisis van 2007 en 2008, die tot protesten leidde in veel ontwikkelingslanden. Die voedselcrisis wordt ook beschouwd als een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de opstanden van de Arabische Lente in het Midden-Oosten.

Rusland is ook een van de grootste leveranciers van kunstmest ter wereld. De hogere kunstmestprijzen droegen vorig jaar al bij aan een stijging van 30 procent van de voedselprijzen wereldwijd, wat leidde tot meer honger in de wereld.

Om de crisis voor de arme plattelandsbewoners, die ongeveer een derde van het voedsel in de wereld produceren, te verlichten, maakt het IFAD onder meer extra geld over en worden spaar- en leengroepen opgezet. Ook verstrekt de organisatie subsidies aan landbouwbedrijven.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

12 minuten geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

57 minuten geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

1 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

1 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

2 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

2 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

2 uur geleden