Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: oorlog in Oekraïne zorgt voor hoge prijzen en voedseltekort

VN: oorlog in Oekraïne zorgt voor hoge prijzen en voedseltekort

ROME (ANP/RTR) - De oorlog in Oekraïne leidt al tot stijgende prijzen van voeding en een tekort aan basisgewassen in delen van Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat meldt het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), een organisatie van de Verenigde Naties.

Zowel Rusland als Oekraïne is een grote leverancier van granen. De twee landen zijn samen goed voor ongeveer 25 procent van de wereldwijde export van tarwe en voor 16 procent van de export van maïs. Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari zijn de leveringen door deze twee landen ernstig beperkt. Dit heeft geleid tot stijgende prijzen voor granen op de internationale markten. Volgens het IFAD beginnen deze prijsstijgingen nu door te sijpelen naar de voedselprijzen in de winkels in enkele van de armste landen ter wereld.

"Het conflict in Oekraïne, dat al een ramp is voor de direct betrokkenen, zal ook een tragedie zijn voor de armste mensen ter wereld die op het platteland wonen. We zien nu al prijsstijgingen", zei Gilbert F. Houngbo, voorzitter van het IFAD. Hij waarschuwde dat de prijsstijgingen zullen leiden tot meer honger en armoede, met ernstige gevolgen voor de mondiale stabiliteit.

Tarwe

De tarweprijzen liggen momenteel niet ver van het niveau van de laatste voedselcrisis van 2007 en 2008, die tot protesten leidde in veel ontwikkelingslanden. Die voedselcrisis wordt ook beschouwd als een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de opstanden van de Arabische Lente in het Midden-Oosten.

Rusland is ook een van de grootste leveranciers van kunstmest ter wereld. De hogere kunstmestprijzen droegen vorig jaar al bij aan een stijging van 30 procent van de voedselprijzen wereldwijd, wat leidde tot meer honger in de wereld.

Om de crisis voor de arme plattelandsbewoners, die ongeveer een derde van het voedsel in de wereld produceren, te verlichten, maakt het IFAD onder meer extra geld over en worden spaar- en leengroepen opgezet. Ook verstrekt de organisatie subsidies aan landbouwbedrijven.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

32 minuten geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

14 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

15 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

16 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

17 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

18 uur geleden