Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-onderzoekers: tekortkomingen op cruciale gebieden bij UNRWA

VN-onderzoekers: tekortkomingen op cruciale gebieden bij UNRWA

NEW YORK (ANP) - De groep die onderzoek doet naar de rol van UNRWA-medewerkers bij de aanval op Israël van 7 oktober, heeft tekortkomingen ontdekt. Op "cruciale" gebieden moet ingegrepen worden, zo staat in een eerste nota. Het onderzoek naar de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen loopt nog.

De onderzoekers hebben dinsdag hun eerste bevindingen gedeeld met secretaris-generaal António Guterres van de VN en woensdag openbaar gemaakt. De zaak wordt onderzocht door een onafhankelijke groep, onder leiding van de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna. De vraag is of de UNRWA wel neutraal is. Begin dit jaar verminderden of staakten verschillende landen financiering van UNRWA omdat ze vreesden van niet. Een van die landen was Nederland.

"Het is gebleken dat UNRWA een aanzienlijk aantal mechanismen en procedures kent die ervoor moeten zorgen dat gewerkt wordt volgens het humanitaire principe van neutraliteit en de groep heeft ook cruciale gebieden aangemerkt die nog altijd aandacht behoeven", schrijven de onderzoekers in een verklaring. Hoe die problemen opgelost kunnen worden, staat in het rapport dat over een maand verschijnt.

Meer uit Buitenland

Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor de topjob. Er zijn nog drie andere NAVO-landen die Rutte moet zien over te halen.

14 minuten geleden
Spaanse premier Sánchez blijft na dagen twijfelen toch aan

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft besloten aan te blijven als regeringsleider. Hij twijfelde een aantal dagen over zijn politieke toekomst, nadat vorige week een corruptieonderzoek was geopend naar zijn echtgenote.

53 minuten geleden
Tientallen doden na damdoorbraak in Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - Zeker 42 mensen zijn omgekomen na een damdoorbraak in Kenia, dat kampt met hevige regenval en overstromingen. Het dodental loopt mogelijk nog op.

1 uur geleden
Kyiv: in Duitsland doodgestoken Oekraïners zaten in het leger

KYIV (ANP/DPA) - De twee Oekraïners die zaterdag zijn doodgestoken in Duitsland, waren volgens Kyiv militairen. De steekpartij vond plaats op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren.

2 uur geleden
Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

5 uur geleden
Times: Schotse premier Yousaf treedt maandag af

EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - De Schotse premier Humza Yousaf is van plan maandag af te treden, zo meldt The Sunday Times. Yousaf zou hebben geconcludeerd dat hij een vertrouwensstemming deze week niet zal overleven en heeft besloten de eer aan zichzelf te houden.

6 uur geleden
Spaanse premier Sánchez maakt bekend of hij aanblijft

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt bekend of hij aanblijft. Hij had woensdag totaal onverwacht aangekondigd dat hij "een paar dagen" een stapje terug zou doen om te kijken of hij de regering wil blijven leiden. Hij reageerde op het nieuws dat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is. Hij sprak over een aanhoudende lastercampagne van politieke tegenstanders tegen hem en zijn familie.

7 uur geleden