Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-missie MINUSMA vertrekt na 10 jaar uit Mali

VN-missie MINUSMA vertrekt na 10 jaar uit Mali

BAMAKO (ANP/AFP/RTR) - De VN-missie MINUSMA in Mali is na tien jaar officieel beëindigd. Op het hoofdkwartier bij het vliegveld Bamako is de VN-vlag gestreken. Op het beëindigen van de missie was aangedrongen door de militaire machthebbers in Mali.

Het feitelijke vertrek van de VN-missie volgt na 1 januari, wanneer nog een overdracht van materialen aan de Malinese overheid wordt gedaan. MINUSMA was het afgelopen decennium met ongeveer 15.000 militairen en politieagenten actief in Mali. De missie was bedoeld om stabiliteit te brengen in het land, dat gebukt gaat onder gevechten tussen de Malinese militaire regering en gewapende groeperingen. Zo'n 180 deelnemers aan de missie kwamen om het leven.

Ook Nederlandse militairen droegen bij aan de missie. Oud-minister Bert Koenders werd door voormalig VN-chef Ban Ki-moon aangewezen als vertegenwoordiger van de MINUSMA-missie in 2013. Koenders bekleedde de rol tot oktober 2014.

Staatsgreep

In juni eiste de junta dat de VN-missie zou vertrekken. De militaire leiding neemt sinds de staatsgreep van 2020 waarmee ze aan de macht kwam steeds meer afstand van het Westen. De junta schortte eerder al militaire samenwerking met de voormalige koloniale heerser Frankrijk en de EU op.

In gesprekken met het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS was afgesproken dat de Malinese junta verkiezingen zou houden in februari 2024. In september kwam de junta daarop terug, omdat het door "technische omstandigheden" niet mogelijk was om dan al verkiezingen te houden.

Meer uit Buitenland

Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

30 minuten geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

32 minuten geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

33 minuten geleden
Franse president: Oekraïne heeft onze verdere steun nodig

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron benadrukt dat Oekraïne verdere steun nodig heeft in de strijd tegen de Russen. Hij deed dat bij de opening van een internationale top in Parijs over de voortzetting van hulp aan het door Moskou aangevallen land, melden Franse media.

54 minuten geleden
Zelensky: slechts een derde door EU toegezegde munitie ontvangen

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft tot dusver slechts 30 procent van de munitie ontvangen die de Europese Unie het land heeft toegezegd. Dat zei president Volodymyr Zelensky maandag. De EU had volgens Zelensky beloofd om voor maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen.

1 uur geleden
Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

2 uur geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

3 uur geleden