Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-Mensenrechtenraad houdt debat over Wit-Rusland

VN-Mensenrechtenraad houdt debat over Wit-Rusland

GENÈVE (ANP/RTR) - De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zal vrijdag de situatie in Wit-Rusland bespreken nadat Duitsland om een dringend debat had gevraagd. Volgens Duitsland is er in het Oost-Europese land sprake van een "sterke verslechtering" van de mensenrechten sinds de omstreden verkiezingen van een maand geleden.

Het Duitse verzoek om een debat werd door 25 leden van de Mensenrechtenraad omarmd. Twee landen stemden tegen en twintig andere landen onthielden zich van stemming, meldde raadsvoorzitster Elisabeth Tichy-Fisslberger. Volgens Duitsland zijn verdwijningen, ontvoeringen, uitzettingen en willekeurige detenties aan de orde van de dag in Wit-Rusland.

Volgens de Wit-Russische VN-ambassadeur maakt het voorstel deel uit van een "brede politieke campagne die door de Europese Unie wordt georganiseerd ter ondersteuning van de politieke krachten in Wit-Rusland die de verkiezingen hebben verloren". Hij stelt dat de EU medeschuldig is aan het in standhouden van de politieke impasse in zijn land.

Alarmerende meldingen

Het kantoor van VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet zei maandag dat het "alarmerende meldingen" heeft gekregen over het aanhoudende geweld tegen demonstranten. Volgens haar zijn er aanwijzingen van "onnodig en buitensporig gebruik van geweld door wetshandhavers". Daarnaast is er maar "beperkt bewijs" dat de autoriteiten de mensenrechtenschendingen aanpakken.

In Wit-Rusland is het al een tijdlang erg onrustig, nadat president Aleksandr Loekasjenko de overwinning opeiste bij de verkiezingen in augustus. Volgens de oppositie is met de uitslag gefraudeerd. Loekasjenko is zelf maandag in Rusland voor overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Meer uit Buitenland

Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

2 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

2 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

3 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

3 uur geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

3 uur geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

5 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

5 uur geleden