Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-mensenrechtenchef wil dat Iran stopt met geweld tegen betogers

VN-mensenrechtenchef wil dat Iran stopt met geweld tegen betogers

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - VN-mensenrechtenchef Volker Türk roept Iran op tot het beëindigen van het "onnodige en disproportionele gebruik van geweld" tegen betogers in het land. Ook wil hij dat de machthebbers luisteren naar de "moedige" Iraniërs die voor verandering pleiten.

De nieuwe VN-chef sprak in zijn eerste toespraak tot de raad van een "duizelingwekkend aantal" arrestaties en een "volwaardige mensenrechtencrisis". Volgens de Verenigde Naties zijn circa 14.000 mensen opgepakt. Türk vindt het ook onacceptabel dat bij de betogingen meer dan driehonderd doden zijn gevallen. Het door hem gemelde dodental zou een voorzichtige schatting zijn.

De VN-mensenrechtenraad is donderdag bijeengekomen om de situatie in Iran te bespreken. De leden praten over het instellen van een internationaal onderzoek. Teheran hekelt de bijeenkomst. De Verenigde Staten en Europese landen die hebben aangedrongen op het overleg "beschikken niet over de morele geloofwaardigheid om anderen te prediken over mensenrechten en om een ​​speciale zitting over Iran te vragen", zei een Iraanse vertegenwoordiger tegen de raad.

De onrust in Iran ontstond halverwege september na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij overleed nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, religieuze kledingvoorschriften die in Iran gelden. Volgens haar familie stierf ze door geweld, Iraanse onderzoeken wijzen naar ziekte. Türk zegt zorgen te hebben dat de onderzoeken naar de doodsoorzaak niet voldoen aan internationale normen.

Meer uit Buitenland

Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

3 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

5 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

6 uur geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

8 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

11 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

13 uur geleden